Η μετανάλυση έγινε σε 24 παλαιότερες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 3.500 ασθενείς με οξύ ντελίριο.

Το οξύ ντελίριο (ή οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο) είναι η οξεία διαταραχή των γνωστικών λειτουργιών. Εκδηλώνεται σε ασθενείς με παθολογικό οργανικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες και σε ασθενείς με βεβαρημένη κλινική κατάσταση.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό JAMA Neurology. Όπως γράφουν οι επιστήμονες το οξύ ντελίριο είναι η πιο συχνή χειρουργική επιπλοκή στους ασθενείς πάνω από 65 ετών. Παρατηρείται επίσης σε ασθενείς με απειλητικά προβλήματα υγείας, όπως σήψη ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η νέα μετανάλυση έδειξε πως οι ασθενείς που το παρουσιάζουν έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα σημαντική μείωση των νοητικών λειτουργιών τους, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν το εκδηλώνουν.

Η μείωση των νοητικών λειτουργιών ήταν εμφανής σχετικά σύντομα μετά το οξύ ντελίριο. Οι ερευνητές από το Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons που πραγματοποίησαν τη μετανάλυση ανέφεραν τις πρώτες ενδείξεις του στους τρεις μήνες από την ανάπτυξή του.

Ο κύριος ερευνητής Terry Goldberg, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, τόνισε ότι από πλευράς δημόσιας υγείας είναι σημαντικό να αναπτυχθούν καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης των αρνητικών εκβάσεων που συνδέονται με το ντελίριο, γιατί έχει αντίκτυπο στη θνησιμότητα, τη μακροχρόνια νοητικών φθορά και το κόστος φροντίδας της υγείας.

"Μόνο δύο στους δέκα ηλικιωμένους να εκδηλώνουν οξύ ντελίριο όταν χειρουργούνται ή αρρωσταίνουν σοβαρά και εισάγονται στα νοσοκομεία, το ετήσιο κόστος του θα υπερβαίνει τα 143 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ", είπε. "Πόσο μάλλον τώρα, που ο αριθμός των νοσηλευόμενων ηλικιωμένων έχει αυξηθεί πολύ, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Εκτός από αυτό όμως υπάρχει κίνδυνος πολλοί από τους ηλικιωμένους ασθενείς μας στις εντατικές να απομείνουν με διαταραχή των νοητικών λειτουργιών τους.

Επομένως πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί κάποιοι εκδηλώνουν οξύ ντελίριο και άλλοι όχι, και να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης".

Πηγές:
JAMA Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"