Η έρευνα βασίζεται σε 71 παλαιότερες με πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι με την μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος για την οποία χρειάστηκαν ολική αρθροπλαστική, απασχολούνταν στη γεωργία, τις κατασκευές, τα μεταλλεία, την παροχή υπηρεσιών και τα οικοκυρικά.

Επιπρόσθετα η πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας γόνατος ήταν μεγαλύτερη στους εργαζόμενους που γονάτιζαν, έκαναν βαθιά καθίσματα, στέκονταν όρθιοι, σήκωναν βάρη και ανέβαιναν σκάλες. Ωστόσο σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται στο εμπόριο, ούτε σε τεχνικά επαγγέλματα.

Ανάλογα με την εργασία, η πιθανότητα για οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ανάγκη για αρθροπλαστική αυξανόταν έως και τρεις φορές, συγκριτικά με τα επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ακινησία σε καρέκλα.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι κύρια αιτία απουσίας από την εργασία και αναπηρίας. Αναπτύσσεται όταν εκφυλιστεί ο χόνδρος που επιστρώνει την άρθρωση, με συνέπεια να αρχίσουν τα οστά να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί σε πόνο, διόγκωση και μείωση της κινητικότητας, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. David Hunter, διευθυντής στο Institute of Bone and Joint Research του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ στην Αυστραλία, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον στη Βρετανία.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να αναπτυχθεί μετά από τραυματισμό αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει άγνωστη η αιτία που οδηγεί στην απώλεια του χόνδρου. Επειδή όμως στις προχωρημένες περιπτώσεις η θεραπεία είναι η αντικατάσταση του γόνατος με τεχνητό, η πρόληψη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, υπογράμμισε ο Hunter.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να έχει και γενετική συνιστώσα, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην εμφάνισή της είναι ο τρόπος ζωής. Εκτός από το επάγγελμα, σε αυτόν περιλαμβάνεται και το σωματικό βάρος, καθώς η φθορά του γόνατος είναι πιο ταχεία στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Πηγές:
Arthritis Care and Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας