Οι ασθενείς με ουλίτιδα έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν μερικές μορφές καρκίνου, αναφέρει νέα έρευνα.

Όπως έδειξε, το ιστορικό ουλίτιδας συνδέεται με αύξηση 52% του κινδύνου για καρκίνο στο στομάχι και 43% για καρκίνο στον οισοφάγο. Ο κίνδυνος αυξάνεται και με την απώλεια των δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας (33% για τον καρκίνο στο στομάχι και 42% για τον καρκίνο στον οισοφάγο), λένε οι ερευνητές.

"Οι συμμετέχοντες με περιοδοντική νόσο και απώλεια αρκετών δοντιών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης των δύο καρκίνων, ακόμα και όταν συνυπολογίσαμε άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή τους", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Mingyang Song, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστώνη.

Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία, αφού σχεδόν οι μισοί ενήλικοι άνω των 30 ετών έχουν ουλίτιδα, πρόσθεσε.

Στη νέα έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία από πάνω από 147.000 άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν 22-28 χρόνια. Οι 199 από αυτούς παρουσίασαν καρκίνο του οισοφάγου και οι 238 καρκίνο στο στομάχι. Η ουλίτιδα, με ή χωρίς απώλεια δοντιών, συνδέθηκε ισχυρά με τον καρκίνο του οισοφάγου. Επιπρόσθετα, η ουλίτιδα με απώλεια δοντιών αύξανε περισσότερο την πιθανότητα καρκίνου στο στομάχι απ' ό,τι η ουλίτιδα χωρίς απώλεια δοντιών.

Όπως δήλωσε ο Song, το στόμα, ο οισοφάγος και το στομάχι είναι αλληλένδετα, αφού αποτελούν τμήμα του πεπτικού συστήματος. Άρα δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια νόσος στο ένα μπορεί να επηρεάζει την πιθανότητα εκδήλωσης μιας άλλης νόσου στα άλλα.

Ο Song εκτιμά ότι η φλεγμονή που προκαλεί η ουλίτιδα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου. "Οι ασθενείς με περιοδοντική νόσο έχουν περισσότερη γενικευμένη φλεγμονή, η οποία είναι ένας από τους υποκείμενους μηχανισμούς στην ανάπτυξη του καρκίνου", είπε.

Μπορεί επίσης να παίζει ρόλο το ότι η κακή στοματική υγεία οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα και στα ούλα, που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Πηγές:
Gut

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας