Ανησυχητική κλιμάκωση εμφανίζουν οι ημερήσιες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα. Ιδιαίτερα, η αύξηση των "ορφανών" κρουσμάτων, κυρίως στα αστικά κέντρα, εντείνει τους φόβους για το βαθμό διασποράς του ιού. 

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από σήμερα Τετάρτη σε μια σειρά κλειστούς χώρους, έχουν στόχο να περιορίσουν τη χαλάρωση που παρατηρείται μετά την άρση του lockdown και το άνοιγμα των συνόρων, ενώ δεν αποκλείεται και νέο σφίξιμο στα λουριά, εάν η αυξητική τάση μολύνσεων συνεχιστεί.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν σήμερα 52 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα στην περιφέρεια Αττικής όπου και χθες Τρίτη εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.

Τέσσερα ακόμη κρούσματα είναι εισαγόμενα, καθώς προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, εννέα κρούσματα καταγράφονται στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, από τέσσερα στις περιφέρειες Καβάλας, Αχαϊας, Λέσβου, δυο κρούσματα σε Μαγνησία και Ημαθία και από ένα κρούσμα σε Χαλκιδική και Εύβοια. 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα , είχαν ανακοινωθεί 17 νέα κρούσματα στην Αττική (εκ των 35 συνολικά), σε μια απότομη αύξηση 100% στην καμπύλη από τα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη δύο στην Καβάλα, δύο στην Αχαΐα και από ένα κρούσμα σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Βοιωτία, ενώ και τις προηγούμενες ημέρες έχουν εμφανιστεί μικροεστίες σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Σάμος. 

Υπό αυτό το πρίσμα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε καταστήματα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου στην κοινότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό, τόνιζε, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο εφαρμογής καθολικού lockdown. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.279, ενώ με έναν ακόμη καταγεγραμμένο θάνατο χθες Τρίτη ο συνολικός αριθμός έφτασε τους 203.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους άφησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, «η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία».

Μάλιστα, έθεσε και θέμα επάρκειας των μασκών, ειδικά αν καταστεί υποχρεωτική η χρήση της ακόμα και στα σχολεία. «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά  ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες, για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε», ανέφερε η κα Παγώνη.

Τόνισε δε ότι  ακόμα και τώρα στα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις. «Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε, ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε 2 και 3 μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες», υπογράμμισε. 

Τα εγχώρια κρούσματα ξεπέρασαν τα εισαγόμενα

Τον Ιούλιο τα εγχώρια κρούσματα ξεπερνούν για πρώτη φορά τα εισαγόμενα. Τα εισαγόμενα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 483. Τα κρούσματα που αφορούν κατοίκους της χώρας είναι 491.


Οι 41 νέες εγχώριες μολύνσεις κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη σε εννέα Περιφερειακές ενότητες οδηγούν το συνολικό νούμερο των εγχώριων κρουσμάτων κοντά στο συμβολικό ταβάνι των 500 σε έναν μήνα.

Αλμα του αριθμού μολύνσεων σε ανήλικους

Από την αρχή του Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπισθεί 64 ανήλικοι ασθενείς σε όλη τη χώρα. Είχαν ήπια συμπτώματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας τις επιστημονικές παρατηρήσεις για την ελαφριά μορφή της νόσου στα παιδιά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ελάχιστα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 265. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν μετά την καραντίνα. Το νούμερο είναι υπερδιπλάσιο μετά τις 4 Μαϊου σε σχέση με το τρίμηνο Φεβρουάριος- Μάρτιος- Απρίλιος που καταγράφηκαν 103 μολύνσεις ανηλίκων. Από την αρχή του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 201 μολύνσεις σε παιδιά έως 17 ετών, όταν τον Ιούνιο ήταν 159.

Τα πάρτι σε βίλες στη Μύκονο κυνηγά ο Χρυσοχοϊδης

Σειρά συσκέψεων πραγματοποιεί στη Μύκονο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο νησί.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων του κ. Χρυσοχοϊδη θα είναι θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας στο νησί, καθώς την ίδια ώρα στελεχώνεται η υπό συγκρότηση αστυνομική υποδιεύθυνση Μυκόνου, στην οποία φέτος το καλοκαίρι θα υπηρετούν σχεδόν 100 άτομα. Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα των αστυνομικών ελέγχων για την πρόληψη του κορονοϊού.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ξέφρενα πάρτι σε βίλες της Μυκόνου με ανεξέλεγκτο συνωστισμό, που έχουν θορυβήσει τις αρχές στο νησί των ανέμων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σήμερα ο υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον δήμαρχο της Μυκόνου, με τον αντιπεριφερειάρχη, καθώς και με βουλευτές των Κυκλάδων.

Σύψας: Βιαστήκαμε, προσοχή μη γίνουμε Βελιγράδι

Για κίνδυνο «σερβοποίησης» της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τον -διψήφιο- αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα και αρκετά στη Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο», δήλωσε. Ποιο σενάριο ανέφερε για την έναρξη των μαθημάτων στο νέο σχολικό έτος. 

«Στο Βελιγράδι ξύπνησαν μια μέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή, που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα, να κάνουμε το σωστό όσον αφορά τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα». 

«Η επιδημία μάς πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα.
 

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης