Μια νέα εξέταση αίματος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ έδειξε ότι μπορεί να είναι εξίσου ακριβής ή καλύτερη από τα ισχύοντα πρότυπα για τη διάγνωσή της.

Παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο του Alzheimer Association, όπου πολλοί ερευνητές έδειξαν  πως ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αίμα θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν για τη νευροεκφυλιστική ασθένεια - έως και δύο δεκαετίες πριν εμφανιστούν τα εξωτερικά σημάδια της άνοιας.

Μια συγκεκριμένη μορφή της πρωτεΐνης tau, η οποία συσσωρεύεται εντός των νευρώνων και προκαλεί τις κυτταρικές δυσλειτουργίες που οδηγούν στο Αλτσχάιμερ και στη γνωστική πτώση, βρέθηκε να είναι μια από τις πρώτες που εμφανίζουν αλλαγές. Γνωστή ως p-tau217. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης φάνηκαν να συσχετίζονται με αμυλοειδείς πρωτεΐνες, οι οποίες σχηματίζουν τις εναποθέσεις πλακών που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών μεταξύ των οποίων επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και το Ινστιτούτο Banner Alzheimer στις ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε και η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly μελέτησαν περισσότερες από 1.400 περιπτώσεις ασθενών και έναν αριθμό πειραματικών βιοδεικτών.

Διαπίστωσαν ότι η p-tau217 ήταν ειδική για το Αλτσχάιμερ και ότι οι εξετάσεις αίματος μπόρεσαν να διακρίνουν τη νόσο από άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές από 89% έως και  98% .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα p-tau217 ήταν περίπου επτά φορές υψηλότερα σε άτομα με Αλτσχάιμερ και ότι, σε άτομα που έφεραν ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ασθένεια, αυτά τα επίπεδα άρχισαν να αυξάνονται 20 χρόνια πριν από τα σημάδια της γνωστικής βλάβης.

«Αυτό το τεστ, αφού επαληθευτεί και επιβεβαιωθεί, ανοίγει την πιθανότητα έγκαιρης διάγνωσης του Αλτσχάιμερ πριν από το στάδιο της άνοιας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για κλινικές δοκιμές που αξιολογούν νέες θεραπείες που ενδέχεται να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Oskar Hansson του Lund. Πανεπιστήμιο.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για απλά, φθηνά, μη επεμβατικά και εύκολα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία για το Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Μ. Carillo  , επικεφαλής στην Ένωση για το Αλτσχάιμερ. «Οι νέες τεχνολογίες τεστ θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν την ανάπτυξη φαρμάκων με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, βοηθώντας στον εντοπισμό των σωστών ατόμων για κλινικές δοκιμές και παρακολουθώντας τον αντίκτυπο των θεραπειών που εξετάζονται πάνω σε αυτά.

Μια ξεχωριστή μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis χαρτογράφησε περαιτέρω την πρωτεΐνη p-tau217 και τις συνδέσεις της με τις πλάκες αμυλοειδούς. Διαπίστωσε ότι η μέτρηση διαφόρων μορφών p-tau και αμυλοειδούς στην κυκλοφορία του αίματος με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση των σταδίων της εξέλιξης του Alzheimer.

"Αυτή είναι μόνο μια διερευνητική μελέτη, αλλά πιστεύουμε ότι το φωσφορυλιωμένο tau 217 είναι ένας πολλά υποσχόμενος στόχος για ένα πρώιμο διαγνωστικό τεστ", δήλωσε ο Nicolas Barthélemy. «Υπήρχε μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των θετικών στο αμυλοειδές και των αρνητικών στο αμυλοειδές ομάδων, ακόμη και μεταξύ των ατόμων που είχαν φυσιλογικές γνωστικές ικανότητες».

"Μόλις βελτιώσουμε τον τρόπο προετοιμασίας και συγκέντρωσης του δείγματος, θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος με βάση την tau που μπορεί να εντοπίσει άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν συμπτώματα, τόνισε ο ίδιος."

Πηγές:
fiercebiotech.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]