Νέα έρευνα, του QIMR Berghofer Medical Research Institute, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που είναι πολύ απαισιόδοξοι για το μέλλον έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν είναι απαισιόδοξοι.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι το να είναι κάποιος αισιόδοξος δεν παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.

Ο Dr. John Whitfield, δήλωσε ότι συμμετέχοντες με υψηλότερο σκορ στην απαισιοδοξία, σε ερωτηματολόγιο, ήταν πιθανό να πεθάνουν 2 χρόνια νωρίτερα, κατά μέσον όρο, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλά σκορ.

Δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως άνθρωποι με μεγάλη απαισιοδοξία για το μέλλον ήταν περισσότερο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα από καρδιαγγειακές νόσους και άλλα αίτια αλλά όχι από καρκίνο.

Σκορ αισιοδοξίας δεν έδειξαν σημαντική σχέση με τον θάνατο-είτε θετική είτε αρνητική.

Λιγότερο από 9% των συμμετεχόντων εντοπίστηκαν να είναι πολύ απαισιόδοξοι. Δεν υπήρχαν σημαντικές διάφορες αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Κατά μέσον όρο, το επίπεδο αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας κάποιου αύξανε με την ηλικία.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η κατάθλιψη δεν φάνηκε να ευθύνεται για τη σχέση μεταξύ απαισιοδοξίας και θνησιμότητας.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 3.000 ανθρώπων που συμπλήρωσαν το Life Orientation Test ως μέρος ερωτηματολογίου για την υγεία Αυστραλών άνω των 50 ετών, μεταξύ 1993και 1995.

Οι ερευνητές κάλεσαν τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με προτάσεις όπως ‘’είμαι πάντα αισιόδοξος για το μέλλον μου’’ ή αρνητικές όπως ‘’αν κάτι μπορεί να πάει άσχημα για εμένα θα πάει’’.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

 

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]