Τη θέσπιση νέων μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από αύριο, 1η Αυγούστου, ως τις 31 Αυγούστου.

Το μέτρο εφαρμόζεται σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών). 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται από 15 Αυγούστου όριο 100 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) αλλά και περιορισμούς σε μπαρ και κλαμπ, με ρητή απαγόρευση των όρθιων πελατών.

Οπως ανέφερε, από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.ο.κ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών ενώ αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές ευάλωτων ομάδων (άστεγοι, πρόσφυγες) και τα νοσοκομεία ως και τις 15 Αυγούστου. 

Επιπλέον, υπογράμμισε, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8

Ακόμη ανακοίνωσε την αναστολή πτήσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ως τις 15 Αυγούστου. 

Ως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

Παρατείνονται ως τα τέλη Αυγούστου τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες, αλλά και τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία. 

Η κυβέρνηση κάνει ισχυρή σύσταση για μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων, σημείωσε.  

Μπαίνουμε όλοι σε επιφυλακή, αφήνουμε πίσω μας τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στόχος όλων μας μέχρι να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο, πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να τηρούμε πιστά αυτά που ισχύουν, κατέληξε.

 

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι