Φίλιππος Πανταζής


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες και κυβέρνηση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκειμένου να αποφευχθεί η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού. «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών», διαμηνύουν και χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο για να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ή τείνει να ξεφύγει.

Από τη στιγμή που οι πολίτες είναι τυπικοί και δεν παρεκκλίνουν των συστάσεων και οδηγιών των ειδικών, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα μειώνονται. Αντίθετα, αν συνεχιστεί η χαλαρότητα και η -κάποιες φορές- ανεύθυνη στάση κάποιων τις τελευταίες ημέρες, οι προοπτικές είναι εκ των πραγμάτων δυσοίωνες.

«Αν εφαρμόσουμε τώρα και σωστά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε αργότερα άλλα, πιο δύσκολα», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, που προσπαθεί, συνδυάζοντας τα περιοριστικά μέτρα με τους εντατικούς ελέγχους, να συνεχίσει την θετική εικόνα της αντίδρασης στο πρώτο κύμα.

Την ώρα που Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά», χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 110 νέα κρούσματα, εκ των οποίων μόνον τα 9 στις πύλες εισόδου. Το «παρήγορο» είναι πως τα περισσότερα από τα κρούσματα αυτά συνδέονται με προσδιορισμένες πηγές, ενώ σαφές είναι πια πως το μεγάλο… αγκάθι είναι οι άνθρωποι των νεότερων ηλικιών και η συμμετοχή τους σε κοινωνικές -και όχι μόνο- εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις σε πάρτι, beach bar και συναυλίες.

Η συμπεριφορά των πολιτών στην παρούσα φάση θεωρείται από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων ως καθοριστική για τη συνέχεια, δεδομένου ότι δεν είναι μακριά το φθινόπωρο, με τα ανοιχτά σχολεία, τα κρυολογήματα, τις γρίπες και την περισσότερη παραμονή σε κλειστούς χώρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιδείνωση της κατάστασης.

«Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως εκτιμά, «η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown», σημειώνει.

Lockdown και «λουκέτα»

Για τη λήψη και νέων μέτρων αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας, προειδοποιεί ο καθηγητής Ν. Σύψας, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο τοπικών lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα.

Την ίδια ώρα, αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου προβλέπει μελέτη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που προτείνει μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως η καθυστέρηση της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες νέα αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) προς αντικατάσταση προϋπαρχούσης οδηγίας για τις πτήσεις προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, όλες οι πτήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών θα γίνονται έως και 15 Αυγούστου μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά. Επίσης, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων, εννέα κρούσματα προέκυψαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, δεκαεννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τριάντα επτά κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, δέκα εκ των οποίων σχετίζονται με έναν γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, είκοσι τρία κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, σχετιζόμενα με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων και έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τα πέντε εκ των οποίων σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο. Επίσης, από τρία κρούσματα υπήρξαν σε Κέρκυρα και Χαλκιδική, δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας και από ένα σε Κορινθία, Λάρισα, Πέλλα, Αχαΐα και Βοιωτία.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ