Μετά από μήνες, ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην ενημέρωση του κοινού για την πορεία της πανδημίας. Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας από τους  κκ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα.

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι κρίθηκε απαραίτητη η ομιλία για επιστημονικά θέματα και απαντήσεις. Η επιτροπή ανησυχεί και συνεδριάζει συνεχώς για τις εξελίξεις. Tόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών εστιών, δήλωσε.

Ο Δείκτης R έφτασε στη μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι πανδημία διατηρείται, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα. Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει και να φτάσουμε σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, σημείωσε ο Σ. Τσιόδρας αλλά προσέθεσε ότι προχωρούν οι έρευνες για τα εμβόλια. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά φτάσαμε στις τελευταίου σταδίου μελέτες τόσο γρήγορα. Δεν σημαίνει ότι θα το έχουμε, αλλά ελπίζουμε, σημείωσε για το εμβόλιο.

Η συνεχής κυκλοφορία του ιού σε υψηλές θερμοκρασίες αποδεικνύει ότι αυτές δεν αρκούν για να σταματήσουν τη μετάδοση, δήλωσε.. Πρέπει να τονίσω, δήλωσε, ότι οι επιδημίες αφορούν και νέους ανθρώπους που μπορεί να νοσήσουν σοβαρά. Σήμερα νοσηλεύονται τρεις άνθρωποι μικρής ηλικίας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν επανερχόμαστε στην καθημερινή ενημέρωση. Υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν, σημείωσε, αν και ακόμα δεν έχουμε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως είπε, 650 κρούσματα είναι σήμερα ενεργά.

Ο υφυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει 15αύγουστου. «Ζητάμε να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες υγιεινής», είπε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την συμβολή του. 

Νέα μέτρα


Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά:

  • απαγορεύεται από αύριο η διέλευση από την Κακαβιά το βράδυ, προκειμένου να γίνεται καλύτερος έλεγχος την ημέρα.
  • από 16 Αυγούστου όσοι έρχονται από Αλβανία θα μπαίνουν σε 7ημερη καραντίνα.
  • αυξάνονται οι έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων- εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ
  • δίνεται δικαίωμα για επιβολή ωραρίου στα καταστήματα σε τοπική κλίμακα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη