Λίγοι γνωρίζουν ότι οι γόπες (τα αποτσίγαρα) αποτελούνται από τις συσσωρευμένες τοξικές ουσίες στο τελευταίο τμήμα του τσιγάρου και από τις πλαστικές ίνες του φίλτρου. Τα αποτσίγαρα αποσυντίθενται αλλά δεν είναι βιοδιασπώμενα. Για πολλά χρόνια (περισσότερα από δέκα !) δηλητηριάζουν το περιβάλλον.

Παγκοσμίως πετάγονται 6 τρισ. αποτσίγαρα το χρόνο, από τα οποία 4,5 τρισ. ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους
Στη χώρα μας πετάγονται 3.500.000 κιλά, δηλαδή 3.500 τόνοι αποτσίγαρα, 2.650 των οποίων ρυπαίνουν το περιβάλλον με τις εξής συνέπειες :

Κατάποση και δηλητηρίαση από μικρά παιδιά και από ζώα.
Δηλητηρίαση των υδάτων, των ψαριών, πουλιών.
Πρόκληση πυρκαγιών (αστικών και δασών) με μόλυνση εδάφους και αέρα από τοξικές ουσίες
Δηλητηρίαση της τροφικής αλυσίδας
Σπατάλη οικονομικών πόρων

Ήδη οι περισσότεροι συμπολίτες μας απολαμβάνουν την δροσιά της θάλασσας, για αυτό και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απευθύνει έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν τη συνήθειά τους όταν πάνε για μπάνιο, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον να μην σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρα τους στις παραλίες. Πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Οι αναφορές για δηλητηριάσεις παιδιών μικρής ηλικίας που μάσησαν ή κατάπιαν αποτσίγαρα πεταμένα σε ελεύθερους χώρους είναι αρκετές, πολλές δε από αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία.

Στους ίδιους κινδύνους είναι εκτεθειμένα και τα κατοικίδια ζώα, στα οποία η μέση θανατηφόρα δόση έχει αναφερθεί πως είναι 9,2 mg/kg. Παρόλα αυτά και δόσεις μικρότερες από 1 mg/kg φαίνεται ότι προκαλούν συμπτώματα. Μικρόσωμα σκυλιά εμφανίζουν συμπτώματα και μετά την κατάποση ενός μόνο τσιγάρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις