Σε βαρύ κλίμα ανοίγει η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και η (παραδοσιακά) πολιτική χαλαρότητα αναβάλλεται επ' αόριστον. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων και η τραγωδία στην Εύβοια, σε συνδυασμό με το "φάουλ" του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για την μη ενεργοποίηση του 112, ανέβασαν στο κόκκινο το θερμόμετρο στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλει ακόμα και αίτημα για εισαγγελική παρέμβαση (για τις παραλείψεις στην Εύβοια), ενώ θέτει θέμα μέτρων για το φρενάρισμα των κρουσμάτων, αποδίδοντας τη νέα έξαρση στον τρόπο που "άνοιξε" ο τουρισμός, στο αλαλούμ με τη χρήση της μάσκας και στον συνεχιζόμενο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Νωρίς το πρωί σήμερα έχει θα γίνει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την επιτροπή των επιστημόνων που παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας και κυβερνητικούς παράγοντες όπως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κ. Χαρδαλιάς. Εν συνεχεία θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Εύβοια, προκειμένου να επισκεφθεί πληγείσες περιοχές και να συνομιλήσει με τους αρμόδιους φορείς για το μέγεθος της καταστροφής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη θα αποφασισθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπισης της έξαρσης των κρουσμάτων. Η προσοχή εστιάζεται στο εάν θα γίνει η φετινή ΔΕΘ και σε ποιες περιοχές είναι επιβεβλημένο ένα τοπικό lockdown (α λα Πόρο και Αμπελώνα Λάρισας), καθώς η απόφαση για ολικό lockdown παραμένει αρνητική.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει αφήσει ήδη ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνει φέτος η ΔΕΘ, ενώ υπέρ της αναβολής της φέρεται να έχουν τοποθετηθεί οι επιστήμονες. Σε περίπτωση ακύρωσης, μένει να φανεί εάν αυτή θα αφορά μόνο το εμπορικό κομμάτι της Έκθεσης ή και το πολιτικό (ομιλίες και συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών).

Με βάση τα εικόνα της αύξησης των κρουσμάτων, πάντως, τα περιθώρια να μην ακυρωθεί ολόκληρο το "πακέτο" της ΔΕΘ μοιάζουν πολύ μικρά, με τους υπέρμαχους μίας τέτοιας απόφασης (κυρίως, τους επιστήμονες) να επισημαίνουν ότι την ίδια «τύχη» έχουν ήδη χιλιάδες Εκθέσεις ανά την υφήλιο.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα του HERACLES και του ΑΠΘ προειδοποιούν για κρούσματα έως και 700 ημερησίως εάν δεν αποφασισθούν μέτρα όπως locdown στην Κεντρική Μακεδονία και χρήση μάσκας παντού.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για μερική ή ολική ακύρωση της ΔΕΘ δεν μπορεί να μεταφερθεί για τα τέλη Αυγούστου (όπως θα ήθελαν παράγοντες της Έκθεσης), καθώς η προετοιμασία για την "άνοδο" στη Θεσσαλονίκη είναι και πολυήμερη και πολυέξοδη.

Αυξητικές

Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε τα εξής:

"Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού, παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις. Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις μέτρων από την Προεδρεία της Κυβέρνησης".

ΠΗΓΗ: Euro2day