Άνθρωποι με σοβαρή καρδιακή προσβολή έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την πανδημία COVID-19 σε σχέση με το διάστημα 2018-19, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology.

Όσοι εμφάνισαν τύπο καρδιακής προσβολής στον οποίο μια από τις μεγάλες αρτηρίες μπλοκάρεται, είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας- πιθανόν επειδή ανέβαλαν την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να συνδέεται με δισταγμό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια λόγω φόβου τυχόν λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό στο νοσοκομείο.

Πτώση σχεδόν 50% στο ρυθμό των νοσηλειών που συνδέονται με καρδιακή προσβολή αναφέρθηκε τις 5 εβδομάδες της πανδημίας στις ΗΠΑ, από τις 23 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου.

Ο Dr. Tyler Gluckman, δήλωσε ότι η πανδημία άλλαξε πολύ την παροχή περίθαλψης παγκοσμίως και πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν σημαντική μείωση του ποσοστού νοσηλειών ασθενών με οξύ έμφραγμα.

Οι νοσηλείες για καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν περισσότερο από 10 περιστατικά την εβδομάδα από τέλη Μαρτίου έως μέσα Μαΐου ακόμα και καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων από κορωνοϊό αυξήθηκε στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν αγωγή για καρδιακή προσβολή, ωστόσο, είναι χαμηλότερος από αυτόν που θα έπρεπε σύμφωνα με τους ερευνητές, με βάση συγκρίσεις με το 2018 - 2019.

Από τις 29 Μάρτιου, οι νοσηλείες για καρδιακή προσβολή άρχισαν να αυξάνονται αλλά με χαμηλότερο ρυθμό και δεν επέστρεψαν στα επίπεδα πριν την πανδημία, δήλωσε ο ερευνητής Gluckman,

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά επειδή υποδεικνύουν ότι ασθενείς με καρδιακή προσβολή θα μπορούσαν να μην αναζητούν απαραίτητα ιατρική φροντίδα από το φόβο τυχόν λοίμωξης από τον ιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία νοσηλειών 49 νοσοκομείων στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον φετινό Μάιο.

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι εισήχθησαν για καρδιακή προσβολή  σε νοσοκομεία της Providence St. Joseph κατά τα διάρκεια της έρευνας.

Ωστόσο, από 23 Φεβρουαρίου έως  29 Μάρτιου, νοσηλείες που σχετίζονταν με καρδιακή προσβολή μειώθηκαν κατά 19 περιστατικά την εβδομάδα σε σύγκριση με το 2018-2019, όταν τα νοσοκομεία είχαν περίπου 222 περιστατικά την εβδομάδα.

Η αύξηση κατά 2,4 φορές του κινδύνου θνησιμότητας από τη σοβαρής μορφής καρδιακή προσβολή βασίζεται στον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από αυτή στα νοσοκομεία της  Providence St. Josephs   από το Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο σε σύγκριση με προβλέψεις για την περίοδο με βάση τα στοιχεία του 2018-19.

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 16 Μαΐου ήταν 1-3 χρόνια νεότεροι από αυτούς που νοσηλεύτηκαν το διάστημα 2018-19, είχαν βραχύτερη νοσηλεία και ήταν πιο πιθανό να πάρουν εξιτήριο σε σύγκριση  με ίδρυμα αποκατάστασης ή γηροκομείο.

Οι τάσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των νοσοκομείων να διατηρήσουν τη διαθεσιμότητα κρεβατιών ή των προτιμήσεων των ασθενών για πρόωρο εξιτήριο λόγω φόβων ότι θα νοσήσουν από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο