Εφαρμόζοντας τη θεωρία ανανέωσης στις πιθανότητες για τη μείωση μη ακριβούς ανάκλησης περασμένων γεγονότων, επιστήμονες έφτασαν σε νέο υπολογισμό της περιόδου επώασης της COVID-19.

Ο μέσος υπολογισμός των 7.76 ημερών έναντι προηγούμενων υπολογισμών- των 4-5 ημερών- αφορά το μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων ασθενών έως σήμερα σε τέτοια ανάλυση.

Οι υπάρχοντες υπολογισμοί για τις 4-5 ημέρες επώαση βασίστηκαν σε μικρά δείγματα, περιορισμένα στοιχεία και αυτοαναφορές που θα μπορούσαν να έχουν ελαττώματα λόγω μνήμης ή κρίσης του ασθενούς ή του εξεταστή.

Οι Jing Qin και συνεργάτες ανέπτυξαν χαμηλού κόστους μέθοδο για να υπολογίσουν την περίοδο επώασης και την εφάρμοσαν σε 1.084 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 που είχαν γνωστό ιστορικό ταξιδιού ή κατοικίας στη Wuhan.

Η μέθοδος βελτιώνει την ακρίβεια βασιζόμενη σε δημόσια βάση δεδομένων, ημερομηνιών λοίμωξης, και χρησιμοποιεί τη θεωρία ανανέωσης στις πιθανότητες για τη μείωση μη ακριβούς ανάκλησης περασμένων γεγονότων. Τελικά η ομάδα υπολόγισε ότι ο μέσος όρος της περιόδου επώασης ήταν 7,75 ημέρες, με το 10% των ασθενών να έχουν περίοδο επώασης 14,28 ημερών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα