Προβληματισμό προκαλεί ο εντοπισμός περιπτώσεων CoViD-19 σε ασθενείς και προσωπικό νοσοκομείων.

Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας, 27χρονη ειδικευόμενη χειρουργός διασωληνώθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Είχε εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό, όταν επέστρεψε από διακοπές στη Χαλκιδική. 

Φορείς του ιού είναι δύο έγκυες (στον 5ο και 9ο μήνα), οι οποίες νοσηλεύονται στο "Έλενα". Η κατάσταση και των δύο γυναικών είναι καλή.

Τρία κρούσματα ανακοίνωσε επίσημα η διοίκηση του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης:

"Στο σύνολο των χθεσινών δειγμάτων που ελήφθησαν στο νοσοκομείο μας, επιβεβαιώθηκαν 3 άτομα θετικά στην CoVid-19. Τα δείγματα ελήφθησαν με στοματοφαρυγγικό επίχρισμα και εστάλησαν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)", αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Ανησυχία προκαλεί και η πληροφορία που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, σύμφωνα με την οποία 7 κρούσματα κορωνοϊού (άλλες πληροφορίες αναφέρουν 35) εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης. Σε κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία, είχαν καταγραφεί πολλά θύματα στη Γαλλία, κατά την πρώτη φάση της επιδημίας.

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. Ζητούν να τεθούν σε προληπτική "καραντίνα" όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν στενή επαφή και υψηλού κινδύνου έκθεση με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ζητούν,επίσης, να παρθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και ασθενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων επισημαίνει τα πρόσφατα περιστατικά στην Πνευμονολογική κλινική και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Πρόκειται για ασθενείς, οι οποίοι είχαν θετικό αποτέλεσμα στον επαναληπτικό μοριακό έλεγχο για SARS-CοV-2, ενώ το πρώτο δείγμα ήταν αρνητικό.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, στην Πνευμονολογική Κλινική και στο ΤΕΠ, όπου αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της λοίμωξης COVID-19 (βήχα, εμπύρετο, δύσπνοια).

Σε αρκετές περιπτώσεις - σημειώνουν - πραγματοποιούνται χειρισμοί που προκαλούν αερόλυμα (νεφελοποίηση, διασωλήνωση), κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται από το προσωπικό απλές χειρουργικές μάσκες και όχι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95).

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας: "Συνήθως, δίνεται μία μάσκα σε κάθε εργαζόμενο ανά βάρδια, η οποία δεν αλλάζεται μετά από εξέταση κάθε ασθενούς με βήχα". Σημαντική - καταγγέλλουν - είναι η έλλειψη και σε γάντια.

Μέτρα

Για την αποφυγή μολύνσεων, ζητούν από τους αρμόδιους τα εξής:

  • Να τεθούν σε προληπτική «καραντίνα» όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές και είχαν υψηλού κινδύνου έκθεση στα κρούσματα
  • Να ισχύει 14ήμερη καραντίνα για το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας με υψηλού κινδύνου έκθεση, σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, όπως ισχύει και για τις στενές επαφές των κρουσμάτων στον υπόλοιπο πληθυσμό
  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς.
  • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας - λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό
  • Να εξασφαλισθεί επάρκεια σε κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95) και όχι μόνο απλών χειρουργικών μασκών.

Ζητούν, επίσης, να αποσυρθεί η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία προβλέπει χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, αντί για μάσκα υψηλής προστατευτικής ικανότητας, κατά την περίθαλψη ασθενών με SARS-CoV-2, όταν δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]