Ερευνητές έχουν προσθέσει τη μυασθένεια gravis –που εξασθενεί τους μυς- στη λίστα των νευρολογικών προβλημάτων που συνδέονται με σοβαρή COVID-19.

Τρέμουλο, σπασμοί και βλάβη στη συνείδηση καθώς και άλλα θέματα του νευρικού συστήματος έχουν ήδη συνδεθεί με σοβαρή COVID-19.

Σε ορισμένες περιστάσεις, ο ιός φαίνεται να ξεγελά το σώμα για προσβολή στον εγκέφαλο προκαλώντας το ανοσοποιητικό να παράγει αυτοαντισώματα που κατά λάθος έχουν στόχο τους ιστούς ή τα όργανα ενός ανθρώπου.

Στη μυασθένεια gravis, αυταονατισώματα επιτίθενται και σε νευρικούς συνδέσμους προς τους μυς, σε σκελετικούς μυς που εμπλέκονται στην αναπνοή και στην κίνηση μερών του σώματος και οι οποίοι εξασθενούν μετά από δραστηριότητα.

Στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, γιατροί περιέγραψαν την περίπτωση 3 ασθενών  χωρίς προηγούμενη νευρολογική αυτοάνοση διαταραχή, των οποίων τα συμπτώματα μυασθένειας gravis άρχισαν εντός μιας εβδομάδας μετά την έναρξη πυρετού που συνδεόταν με τη νόσο COVID-19.

Ο χρόνος από τη λοίμωξη με κορονωιό έως την έναρξη συμπτωμάτων μυασθένειας gravis είναι σε ευθυγράμμιση με άλλες νευρολογικές διαταραχές που προκαλούνται από λοιμώξεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σημείωσαν, ότι τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις άλλων νευρολογικών διαταραχών με εικαζόμενους αυτοάνοσους μηχανισμούς μετά την έναρξη της COVID-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου