Συναισθηματικό στρες, άγχος για τα οικονομικά, σωματική αδράνεια και κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο εγκλεισμός λόγω πανδημίας προκαλεί ψυχοκοινωνική ανασφάλεια που οδηγεί σε παχυσαρκία, προειδοποιούν Δανοί ερευνητές. Χρειάζονται αντίμετρα για να διατηρηθεί το κοινό μεταβολικά υγιές και ασφαλές από τον κορωνοιό, σημειώνουν.

Τρεις ερευνητές του University of Copenhagen και του Aarhus University, προειδοποιούν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας μπορεί να εκτοξευθούν λόγω στρατηγικών περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.  Η επένδυση σε έρευνα για την πανδημία θα συμβάλλει στην ενημέρωση σχετικά με αντίμετρα, για να τρώνε υγιεινά οι άνθρωποι, να αισθάνονται χαρούμενοι και να παραμένουν ενεργητικοί, ενώ παράλληλα θα καταπολεμούν την πανδημία.

Μόνοι, αδρανείς και πεινασμένοι

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Endocrinology, οι τρεις ειδικοί περιέγραψαν πώς στρατηγικές περιορισμού της πανδημίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά παχυσαρκίας.

Είναι γνωστό, ότι άνθρωποι με περιορισμένους πόρους είναι πιο πιθανό να τρώνε κατεργασμένες και με πολλές θερμίδες τροφές. Αυτές έχει φανεί πως διεγείρουν την όρεξη με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι πιθανό περισσότεροι άνθρωποι να καταφύγουν σε αυτά τα είδη τροφών, καθώς περισσότεροι χάνουν τις δουλειές τους και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η σωματική αποστασιοποίηση αυξάνει το άγχος περιορίζοντας την ικανότητα μας για κοινωνική αλληλεπίδραση. Αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης σε συνδυασμό με περιορισμό στο σπίτι μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική μας συμπεριφορά και να μας οδηγήσουν σε μεγάλη κατανάλωση φαγητού.

Η επίδραση περιπλέκεται από χαμηλότερα επίπεδα άσκησης  καθώς οι άνθρωποι επείγονται να εργάζονται από το σπίτι και βγαίνουν ελάχιστα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμα δεν κατανοούμε πώς ακριβώς η ψυχική υγεία ενός ανθρώπου και η οικονομική του κατάσταση οδηγούν στην αύξηση του κινδύνου να αναπτύξει παχυσαρκία.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ανακαλυφτεί η αιτιατή σχέση, αλλά οι 3 συγγραφείς δήλωσαν ότι επιστημονικές προσδοκίες είναι σαφείς. Σωματική αποστασιοποίηση και αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα πρέπει να μας οδηγήσουν να περιμένουμε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις