Μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, πιθανόν εγκαθίστανται στα όργανα του ανθρώπου, αναφέρει νέα έρευνα που έγινε σε εργαστήριο.

Ερευνητές ανακάλυψαν αποδείξεις μόλυνσης από πλαστικά σε δείγματα ιστών που ελήφθησαν από τους πνεύμονες, το ήπαρ, τον σπλήνα και τους νεφρούς νεκρών.

Ο Rolf Halden, του Arizona State University δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εντόπισε αυτές τις χημικές ουσίες από τα πλαστικά σε όλα τα όργωναν που εξέτασε.

Υπάρχει από καιρό ανησυχία ότι οι χημικές ουσίες στα πλαστικά θα μπορούσαν να έχουν πολλές επιδράσεις στην υγεία, από διαβήτη και παχυσαρκία έως σεξουαλική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα.

Ωστόσο, η παρουσία αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων σε σημαντικά όργανα, επίσης αυξάνει την πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να δρουν ως καρκινογόνα όπως ο αμίαντος.

Δεν μας βλάπτει απαραίτητα πάντα η χημεία. Ορισμένες φορές ευθύνεται το σχήμα και η παρουσία ξένων σωματιδίων στο σώμα, δήλωσε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 47 δείγματα ιστών και εξέτασαν συγκεκριμένα για την παρουσία σωματιδίων τόσο μικρών που θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το πεπτικό στο κυκλοφορικό όπου θα κυκλοφορούσαν μέσω του αίματος και θα εγκαθίσταντο στα όργανα- όπως πνεύμονες, νεφρούς, ή ήπαρ.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μέθοδο εξαγωγής μικροπλαστικών από δείγματα ιστών και στη συνέχεια τα ανέλυσε.

Τα μικροπλαστικά είναι πλαστικά κομμάτια μικρότερα από 5 χιλιοστά σε διάμετρο, μετά βίας ορατά από το ανθρώπινο μάτι.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Chemical Society και θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων