Ερευνητές του UC San Francisco, ανέπτυξαν ψηφιακό βιοδείκτη που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί κάμερα ενσωματωμένη σε smartphone για να εντοπίζει τον διαβήτη τύπου 2, αποτελώντας εναλλακτική εξέταση χαμηλού κόστους, που θα πραγματοποιείται στο σπίτι.

Αναπτύσσοντας τον βιοδείκτη, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μια  camera σε smartphone θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αγγειακής βλάβης λόγω διαβήτη, μετρώντας σήματα PPG, τα οποία οι περισσότερες κινητές συσκευές όπως τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να λαμβάνουν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το φλας και την κάμερα του smartphone για να μετρήσουν τα PPG, αιχμαλωτίζοντας αλλαγές χρωμάτων στο ακροδάχτυλο που αντιστοιχούσαν σε κάθε παλμό.

Οι ερευνητές απέκτησαν σχεδόν 3 εκατομμύρια καταγραφές PPG από 53.870 ασθενείς της Health eHeart Study που χρησιμοποίησαν εφαρμογή στο smartphone και ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη από γιατρό. Τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη αλγόριθμου που θα εντοπίζει την παρουσία διαβήτη με χρήση σημάτων PPG που μετρά το smartphone.

Γενικά, ο αλγόριθμος εντόπισε σωστά την παρουσία διαβήτη σε έως το 81% των ασθενών σε 2 βάσεις δεδομένων. Όταν ο αλγόριθμος δοκιμάστηκε σε επιπλέον βάση ασθενών από κλινικές, εντόπισε σωστά το 82%.

Μεταξύ των ασθενών που ο αλγόριθμος προέβλεψε ότι δεν είχαν διαβήτη, 92% έως  97% δεν είχαν τη νόσο στις βάσεις δεδομένων. Η προγνωστική αξία βελτιώθηκε περαιτέρω όταν η πρόβλεψη συνδυάστηκε με άλλες πληροφορίες, όπως ηλικία, φύλο, ΔΜΣ και φυλή.

Σε αυτό το επίπεδο επίδοσης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο αλγόριθμος θα μπορούσε να παίξει παρόμοιο ρόλο με άλλα εργαλεία διάγνωσης νόσων, για να φτάσει πολύ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, ακολουθούμενο από επιβεβαίωσή της διάγνωσης από γιατρό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό