Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για βαριά νόσο και θάνατο από τον νέο κορωνοϊό και όσο περισσότερα περιττά κιλά έχει ένας ασθενής, τόσο περισσότερο κινδυνεύει, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έπασχαν από κακοήθη (νοσογόνο) παχυσαρκία είχαν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης ή θανάτου, συγκριτικά με ασθενείς που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους ασθενείς με ήπια παχυσαρκία ήταν αυξημένος κατά 10% και για εκείνους με μέτρια παχυσαρκία κατά 30%.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η παχυσαρκία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναπνευστικής ανεπάρκειας ή θανάτου από COVID-19», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Michaela Anderson, πνευμονολόγος στο Columbia University Irving Medical Center, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο η παχυσαρκία φάνηκε να είναι επικίνδυνη μόνο στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, εξήγησε η Dr. Anderson.

Η κύρια ερευνήτρια και οι συνεργάτες της εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 2.500 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις ΗΠΑ με λοίμωξη COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2020. Το σωματικό βάρος τους αξιολογήθηκε με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η παχυσαρκία αρχίζει από τις τιμές του ΔΜΣ που υπερβαίνουν το 30, ενώ η κακοήθης παχυσαρκία από τις τιμές που ξεπερνούν το 40.

Από τους 2.500 ασθενείς, το 25% πέθαναν και το 22% χρειάσθηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς αυτοί είχαν νοσηλευτεί για μία εβδομάδα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η παχυσαρκία ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αρνητική έκβαση, αλλά μόνο για τους νέους και τους μεσήλικες ασθενείς.

Οι γιατροί δεν ξέρουν με ποιους ακριβώς βιολογικούς μηχανισμούς θα μπορούσε η παχυσαρκία να αυξάνει την πιθανότητα βαριάς νόσησης από τον νέο κορωνοϊό. Εκτιμούν ωστόσο, πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι θα πρέπει να τηρούν ακόμα πιο προσεκτικά τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρήση μάσκας και η καλή υγιεινή των χεριών, ώστε να αποφύγουν τη μόλυνσή τους από τον επικίνδυνο ιό.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας