Η ζωή δίπλα σε δρόμους με υψηλά επίπεδα θορύβου λόγω της κυκλοφορίας των οχημάτων αυξάνει την πιθανότητα αύξησης του σωματικού βάρους και παχυσαρκίας, αναφέρεται σε νέα έρευνα.

Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η διαβίωση δίπλα σε λεωφόρους συνδέεται τόσο με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) όσο και με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Το εύρημα αυτό βρέθηκε κοινό σε βρετανικούς και νορβηγικούς πληθυσμούς.

Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους ως σήμερα. Τα ευρήματά της επαληθεύουν εκείνα προηγούμενων μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπολογίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε γειτονιές στις οποίες τα επίπεδα του θορύβου ξεπερνούν τα 55 ντεσιμπέλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει τα 55 db ως ανώτατο όριο για διαφύλαξη της υγείας.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αυξημένος θόρυβος βλάπτει την υγεία, επειδή αυξάνει τα επίπεδα του στρες. Επιπρόσθετα, το αυξημένο στρες είναι παράγοντας κινδύνου για κακή διατροφή και παχυσαρκία, ιδιαίτερα κοιλιακή.

"Ο ανεπιθύμητος θόρυβος επηρεάζει την ποιότητα ζωής και ταράζει τον ύπνο» είπε η περιβαλλοντική επιδημιολόγος Anna Hansell από το University of Leicester. «Πρόσφατες έρευνες δημιούργησαν ανησυχίες ότι μπορεί να επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία, με μερικές από αυτές να τον συνδέουν με το έμφραγμα και τον σακχαρώδη διαβήτη".

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους. Όπως έδειξε, η επίπτωση της παχυσαρκίας αυξανόταν κατά 2% με κάθε αύξηση του διάμεσου επιπέδου του θορύβου στον τόπο κατοικίας κατά 10 db. Η συσχέτιση θορύβου-παχυσαρκίας παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η διατροφή, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

"Οι κύριοι τρόποι για πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παραμένουν η υγιεινή διατροφή και η συστηματική γυμναστική. Ωστόσο σε πληθυσμιακό επίπεδο, φαίνεται ότι παίζουν ρόλο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων πιστεύεται ότι μπορεί να ωφελήσει πολλές παραμέτρους της υγείας, με την παχυσαρκία να είναι μία από αυτές", είπε ο κύριος ερευνητής Samuel Yutong Cai, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Cai πρόσθεσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μία ήδη αναγνωρισμένη απειλή για την υγεία, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα για τα επίπεδα του θορύβου είναι εξίσου πολλά και σημαντικά.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Environmental Research". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας