Η ακολούθηση της μεσογειακής διατροφής είναι πολύτιμη για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο μερικά "συστατικά" της είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία των αρτηριών της καρδιάς, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "British Journal of Nutrition", έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μπορεί να μειώσει την συσσώρευση ασβεστίου στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, επιτρέποντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Στα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Η συσσώρευση ασβεστίου στα αγγεία (αγγειακή επασβέστωση) αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συμμετέχουν στην αθηροσκλήρωση, την κύρια αιτία για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Επομένως, η διατήρησή της στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, μειώνει τον κίνδυνο τέτοιων επεισοδίων.

"Σε προηγούμενες μελέτες μας είχαμε διαπιστώσει πως οι ηλικιωμένες γυναίκες  με υψηλή πρόσληψη αυτών των λαχανικών, είχαν μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν γνωρίζαμε την αιτία. Τα ευρήματα της νέας μελέτης μας υποδεικνύουν έναν πιθανό μηχανισμό που μπορεί να εξηγεί αυτή τη συσχέτιση", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Lauren Blekkenhorst, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

"Ανακαλύψαμε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά σταυρανθή λαχανικά έχουν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν εκτεταμένη επασβέστωση στην αορτή τους".

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 684 ηλικιωμένες γυναίκες (διάμεση ηλικία: 74,9 έτη). Οι 128 από αυτές (το 18,7%) είχαν σημαντική συσσώρευση ασβεστίου στην αορτή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσες έτρωγαν τα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά (πάνω από 45 γρ. ημερησίως) είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν εκτεταμένη επασβέστωση της αορτής, συγκριτικά με όσες έτρωγαν τα λιγότερα (κάτω από 15 γρ. την ημέρα).

Τα 45 γραμμάρια ημερησίως αντιστοιχούν σε 1/4 του φλιτζανιού βρασμένο μπρόκολο στον ατμό ή σε 1/2 φλιτζάνι ωμό λάχανο.

Όπως εξήγησε η Dr. Blekkenhorst, τα σταυρανθή λαχανιά περιέχουν πολλή βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να εμποδίζει τη διαδικασία της συσσώρευσης ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο τα νέα ευρήματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώει κανείς μόνο τα συγκεκριμένα λαχανικά, υπογράμμισε. Είναι σημαντικό να τρώμε ποικιλία λαχανικών καθημερινά, γιατί το καθένα παρέχει τα δικά του οφέλη, είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα