Τα βοοειδή δείχνουν μικρή δεκτικότητα στον SARS-CoV-2. Αυτό διαπίστωσε το Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) στην πρώτη πειραματική μελέτη παγκοσμίως για τα βοοειδή που πραγματοποιήθηκε στο νησί Riems. Στόχος ήταν να κατανοηθεί καλύτερα ο πιθανός ρόλος των εκτρεφόμενων ζώων στην πανδημία του κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο bioRxiv (DOI: 10.1101/2020.08.25.254474v1).

Σύμφωνα με το FLI, το ζωονοσογόνο παθογόνο SARS-CoV-2 έχει την ικανότητα να μολύνει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα. Αντιστοίχως, είναι μια πιθανή πηγή κινδύνου για τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο των νομικών καθηκόντων του στον τομέα της υγείας των ζώων και των ζωονόσων, το FLI είχε ήδη εξετάσει  χοίρους, κοτόπουλα και ινδικά χοιρίδια στο νησί Riems σε ό,τι αφορά την ευαισθησία και δεκτικότητα στον SARS-CoV-2. Τα  βοοειδή φαίνεται πως μολύνθηκαν με τον ιό μέσω των ρινικών βλεννογόνων.

Το αποτέλεσμα: Ενώ οι επιστήμονες δεν  ανίχνευσαν οποιαδήποτε μετάδοση του ιού σε χοίρους, κοτόπουλα και ινδικά χοιρίδια, βρήκαν χαμηλή αναπαραγωγή του ιού σε δύο από τα έξι βοοειδή και επακόλουθο σχηματισμό αντισωμάτων. Τα άλλα τέσσερα μολυσμένα ζώα, εν τω μεταξύ, δεν έδειξαν σημάδια επιμόλυνσης. Τρία επιπλέον ζώα επαφής δεν είχαν επίσης μολυνθεί.

Σύμφωνα με το FLI, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα βοοειδή δεν είναι πολύ δεκτικά στο SARS-CoV-2 και δεν μεταδίδουν τον ιό. Έτσι, δεν φαίνεται να διαδραματίζουν σχετικό ρόλο στην εξάπλωση του SARS-CoV-2, ούτε τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζονται με τον άνθρωπο ως πηγή μόλυνσης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες του FLI δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο παθογόνος παράγοντας να προσαρμοστεί μέσω αλλαγών. "Έτσι, δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις", δήλωσε ο Martin Beer, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διάγνωσης Ιών του FLI. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε βοοειδή παγκοσμίως.

Πηγές:
bioRxiv

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας