Τα εμβόλια της γρίπης και της πνευμονίας μπορεί να μειώνουν τους κινδύνους που απειλούν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρει νέα έρευνα. Όπως έδειξε, τα συγκεκριμένα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου των ασθενών από επιδείνωση της λειτουργίας της καρδιάς τους.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, οι οποίοι εξέτασαν το ιστορικό 2,9 εκατομμυρίων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στις ΗΠΑ. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 70 έτη και νοσηλεύτηκαν σε διάφορα αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ 2010 και 2014. Μόνο το 1,4% από αυτούς είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και άλλοι τόσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της πνευμονίας.

Τα ποσοστά θανάτου στο νοσοκομείο από επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν πολύ χαμηλότερα σε όσους είχαν κάνει έστω και το ένα από τα δύο εμβόλια, συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει κανένα. Ειδικότερα, στους ασθενείς που δεν είχαν κάνει κανένα εμβόλιο η θνησιμότητα ήταν 3,6%, ενώ σε όσους είχαν κάνει έστω και το ένα ήταν το ένα τρίτο (μόλις 1,3%).

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology, ESC).

Οι ερευνητές λένε ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η πνευμονία, επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια γι' αυτό και οι γιατροί συνιστούν τα αντίστοιχα εμβόλια στους ασθενείς. Ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που ακολουθούν τη σύσταση αυτή.

"Η έρευνά μας υποστηρίζει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που είχαν δείξει ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Υποστηρίζει επίσης τα ευρήματα ότι και τα εμβόλια για την πνευμονία τους είναι απαραίτητα. Δυστυχώς, παρά τα ευρήματα και τις συστάσεις μας προς τους ασθενείς, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν ανησυχητικά χαμηλά", δήλωσε ο κύριος ερευνητής δρ Karthik Gonuguntla, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει το αίμα τόσο καλά, όσο χρειάζεται για να αιματώνεται φυσιολογικά ο οργανισμός. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, που προκαλεί δύσπνοια, βήχα και μειωμένη ποιότητα ζωής, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει ένας στους πέντε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, με τον αριθμό των ασθενών που ήδη πάσχουν από αυτήν να υπολογίζεται σε 26 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

"Τα εμβόλια της γρίπης και της πνευμονίας έχουν επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα στην προστασία από αυτές τις λοιμώξεις. Αν και πολλοί τα απορρίπτουν και αρνούνται να τα κάνουν, ελπίζουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις για τον ρόλο των εμβολιασμών στην προστασία της υγείας", υπογράμμισε ο Dr. Gonuguntla.

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια αυτά είναι σπάνιες, εκδηλώνονται μέσα σε λίγες ώρες από τον εμβολιασμό και συνήθως αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα