Η συστηματική λήψη ασπιρίνης μπορεί να προστατεύει από αρκετές διαφορετικές μορφές καρκίνου του πεπτικού, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση 113 παλαιότερων πληθυσμιακών μελετών για τον καρκίνο. Όπως έδειξε, τα άτομα που παίρνουν συστηματικά ασπιρίνη (τουλάχιστον ένα ή δύο δισκία την εβδομάδα) έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του εντέρου, του στομάχου, της χοληδόχου κύστεως, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του ήπατος, συγκριτικά με τα άτομα που δεν λαμβάνουν το φάρμακο.

Ειδικότερα, η λήψη ασπιρίνης συνδέθηκε με 27% λιγότερους καρκίνους του παχέος εντέρου, 33% λιγότερους καρκίνους του οισοφάγου, 36% λιγότερους καρκινικούς όγκους του στομάχου και 22% λιγότερους παγκρεατικούς καρκίνους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Oncology", όπου δημοσιεύτηκε η μελέτη, εξέτασαν ιδιαίτερα την επίδραση της καθημερινής λήψης ασπιρίνης στην πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ημερήσιες δόσεις που μελέτησαν ήταν τρεις: χαμηλή (75-100 mg), κανονική (325 mg) και υψηλή (500 mg). Τα ευρήματά τους έδειξαν πως οι υψηλότερες δόσεις σχετίζονταν με μεγαλύτερη προστασία.

Για παράδειγμα, δόση ασπιρίνης ίση με 75-100 mg την ημέρα (αντιστοιχεί σε ένα δισκίο χαμηλής περιεκτικότητας) συνδέθηκε με μείωση κατά 10% των καρκίνων του εντέρου, συγκριτικά με τη μη λήψη του. Αντίστοιχα, η ημερήσια δόση των 325 mg συνδέθηκε με μείωση 35% στους καρκίνους του εντέρου και εκείνη των 500 mg με 50% λιγότερους καρκινικούς όγκους.

Φλεγμονή

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα οφέλη αυτά αντανακλούν την ικανότητα της ασπιρίνης να μειώνει την φλεγμονή και τους θρόμβους αίματος.

Ωστόσο προειδοποιούν πως η προστατευτική δράση που παρατήρησαν έναντι των πεπτικών καρκίνων είναι μόνο μία συσχέτιση, γιατί οι μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι όντως η ασπιρίνη μείωσε τους καρκίνους.

Επιπρόσθετα, η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων όπως η πεπτική αιμορραγία, συνεπώς κανείς δεν πρέπει να αρχίσει να τη λαμβάνει συστηματικά χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τον γιατρό του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις