Οι άνθρωποι που νιώθουν θυμωμένοι, καλό είναι να φροντίσουν να κοιμούνται επαρκώς και καλά το βράδυ, γιατί η έλλειψη ύπνου μπορεί να εντείνει τον θυμό τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με φοιτητές και κατοίκους μιας κοινότητας στην πολιτεία της Άιοβα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο θυμός τους ήταν εντονότερος τις ημέρες με λιγότερο ύπνο από τον συνήθη. Μάλιστα ο θυμός τους εντεινόταν καθώς περνούσαν οι ώρες της ημέρας και αυξανόταν η κούρασή τους.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Sleep". Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από τα ημερολόγια που κρατούσαν 202 φοιτητές, οι οποίοι επί ένα μήνα κατέγραφαν τον ύπνο, τα στρεσογόνα γεγονότα της καθημερινότητάς τους και τον θυμό τους.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα των σημειώσεών τους έδειξαν ότι ένιωθαν εντονότερο θυμό τις μέρες που είχαν κοιμηθεί λιγότερο από όσο συνήθιζαν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 147 κατοίκους μιας γειτονιάς. Τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να κοιμηθούν επί δύο συνεχόμενες νύχτες όσο συνήθιζαν και από τους άλλους να κοιμηθούν συνολικά 5 ώρες λιγότερο. Την επομένη ημέρα τους κάλεσαν στο εργαστήριό τους, όπου άρχισαν να τους εκθέτουν συστηματικά σε εκνευριστικούς ήχους.

Δύο ημέρες αργότερα, οι κάτοικοι που είχαν κοιμηθεί καλά ανέφεραν λιγότερο εκνευρισμό από τους ήχους αυτούς, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν προσαρμοστεί καλύτερα στο εκνευριστικό περιβάλλον.

Θυμός

Αντίθετα, εκείνοι που είχαν στερηθεί τον ύπνο τους όχι μόνο ανέφεραν εντονότερο θυμό, αλλά αυτός αυξανόταν καθώς περνούσαν οι ώρες που άκουγαν τους εκνευριστικούς ήχους. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η έλλειψη του ύπνου είχε υπονομεύσει την συναισθηματική προσαρμοστικότητα στην εκνευριστική κατάσταση.

Παρόμοια αποτελέσματα είχε και ένα άλλο πείραμα, στο οποίο οι συμμετέχοντες ανέφεραν τον θυμό που ένιωθαν έπειτα από ένα διαδικτυακό παιχνίδι στον υπολογιστή.

"Τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά γιατί παρέχουν ισχυρές ενδείξεις πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον θυμό και τον εκνευρισμό με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Zlatan Krizan, καθηγητής Ψυχολογίας στο Iowa State University.

"Επιπρόσθετα, τα στοιχεία από τα ημερολόγια των φοιτητών δείχνουν ότι οι συνέπειες αυτές επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, με τα αισθήματα του θυμού να ενισχύονται καθώς προχωρά η μέρα".

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημοσιεύσει πριν από δύο χρόνια άλλη μελέτη, η οποία είχε δείξει πως μόλις 2 ώρες λιγότερο να κοιμηθούμε κάθε βράδυ για δύο συνεχόμενα βράδια, μπορεί να παρουσιάσουμε οξυθυμία και μειωμένες αντοχές στις εκνευριστικές συνθήκες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]