Κατάπληξη προκαλεί χθεσινή επιστολή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου ζητούν από τις δομές του ΕΣΥ να μη στέλνουν δείγματα για ανάλυση κορωνοϊού, καθώς υπήρξε "αλόγιστη χρήση" και υπέρβαση του ορίου προμήθειας αντιδραστηρίων!

Στην επιστολή, που επισυνάπτεται πιο κάτω, αναφέρεται πως το Κέντρο "...δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ"...

Ο γραμματέας της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Μαίρη Αγρογιάννη και Γιώργος Σιδέρης επισημαίνουν τα εξής:

"Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ντροπή! Την ίδια στιγμή, στα περισσότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test!

Τα δείγματα παραμένουν στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον 'Ευαγγελισμό' 160 δειγμάτων, στο δε 'Σωτηρία' 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο.

Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού"!

Οι γιατροί ρωτούν: Πού θα γίνονται τα test; Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων; Δεν θα γίνονται καθόλου";

Κάνουν λόγο για επίταξη ιδιωτικών κέντρων, θεωρώντας πως η ωμή ομολογία για τον λαό είναι έγκλημα...

Απάντηση

Την ύπαρξη του προβλήματος αναγνωρίζει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

"Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων".

 Δημ.Κ.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής