Η συσσώρευση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς δεν είναι επικίνδυνη μόνο για την υγεία της καρδιάς, αλλά μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του προστάτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιστήμονες από τη Βρετανία εξέτασαν επιστημονικά δεδομένα από περισσότερους από 218.000 άνδρες, οι οποίοι εντάχθηκαν σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα (UK BioBank Study) την περίοδο 2006-2010. Εκείνη την εποχή κανένας τους δεν είχε καρκίνο.

Στη διάρκεια σχεδόν 11 ετών παρακολούθησης, 600 από τους άνδρες έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν κατά πόσο το σωματικό βάρος τους συνδεόταν με την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο. Όπως διαπίστωσαν, δεν υπήρχε σαφής σχέση του κινδύνου αυτού με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ούτε με το ποσοστό σωματικού λίπους των ανδρών. Αντίθετα, υπήρχε ισχυρή σχέση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους (κεντρική παχυσαρκία) και της πιθανότητας θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Ειδικότερα, οι άνδρες με την μεγαλύτερη περίμετρο μέσης απ' όλους είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από προστατικό καρκίνο συγκριτικά με τους άνδρες με την μικρότερη περίμετρο μέσης. Επιπρόσθετα, οι άνδρες με την μεγαλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων είχαν 34% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου. Οι άνδρες με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ανδρικού τύπου παχυσαρκία, στην οποία τα περιττά κιλά συσσωρεύονται κυρίως στην κοιλιά, γύρω από τα σπλάχνα.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο διαδικτυακό Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECOICO2020).

"Βρήκαμε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη συγκέντρωση σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιά και τη μέση και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του προστάτη, αλλά όχι ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στο συνολικό λίπος στο σώμα και τον κίνδυνο αυτό» δήλωσε η δρ Aurora Pérez-Cornago, διατροφική επιδημιολόγος στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. "Ωστόσο, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με πολλά νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται άλλες μορφές καρκίνου. Επομένως, οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιττό σωματικό λίπος έχει σοβαρές συνέπειες, σε όποιο σημείο του σώματός τους κι αν εντοπίζεται".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο