Περισσότερο από το ένα έκτο όλων των αιφνίδιων θανάτων από καρδιακή προσβολή εκτός κλινικής και νοσοκομείου οφείλεται σύμφωνα με μια μελλοντική μελέτη κοόρτης, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, σε υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Περίπου το 90% όλων των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου. (OHCA). Κατά κανόνα, ο γιατρός φτάνει όταν ο ασθενής έχει ήδη πεθάνει. Η αιτία θανάτου καθορίζεται στη συνέχεια με βάση το ιατρικό ιστορικό και τις πληροφορίες των συγγενών.

Η αυτοψία γίνεται μόνο αν υπάρχει υποψία για κάποιο έγκλημα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση εκτιμά τον αριθμό των αυτοψιών σε 356.000 το χρόνο.

Στη μελέτη POST SCD (“Συστηματική έρευνα του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου") μια ομάδα με επικεφαλής τον Zian Tseng του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο εξέτασε τις αιτίες θανάτου όλων των ανθρώπων στη περιοχή της Καλιφόρνια όπου οι γιατροί έκτακτης ανάγκης είχαν εντοπίσει το χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2011 και αρχές Μαρτίου 2014.

Τότε είχε διενεργηθεί ατοψία και τοξικολογικές εξετάσεις σε 525 θανόντες (97% της συνολικής ομάδας). Σε μια άλλη μελέτη παρακολούθησης προστέθηκαν άλλες 242 περιπτώσεις θανάτων μέχρι το τέλος του 2017.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι στην πρώτη ομάδα, 79 από τους 525 θανάτους (15%) οφείλονταν στην πραγματικότητα σε υπερβολική δόση ναρκωτικών. Στη δεύτερη ομάδα, σημειώθηκαν 54 από τους 242 θανάτους (22,3%).

Τα πιο συνήθη ναρκωτικά  ήταν τα οπιοειδή (68,4%  και 48,1%), τα ηρεμιστικά υπνωτικά (49,4% και 51,9%) τα διεγερτικά (48,1% και 51,9%). Τα περισσσότερα άτομα (75,9% και 55,6%) είχε χρησιμοποιήσει διάφορα φάρμακα ταυτόχρονα.

Εάν το 1/6 των καρδιακών θανάτων στις ΗΠΑ οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά, τον οποίο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) όρισε σε 67.367 για το 2018, θα αυξηθεί κατά σχεδόν 60.000.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας