Με δόσεις θα φτάσει στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό.

Η πρώτη δόση των 700.000 εμβολίων θα έρθει στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, ενώ η παραλαβή θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2021.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον "Αντένα".

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η πρώτη εταιρεία που συμφώνησε με την Ευρώπη για 400.000.000 δόσεις, ήταν η Astra Zeneca μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης:

"Αυτή, με κοινό παρονομαστή και αλγόριθμο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στο συμβόλαιό της λέει ότι εφόσον ολοκληρωθεί και η 4η φάση και εγκριθεί, θα ξεκινήσει να διανέμει το εμβόλιο το Δεκέμβριο του 2020 και σε 7 δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021", σημείωσε ο υπουργός.

Η πρώτη δόση που θα πάρουμε - είπε - είναι κάτι παραπάνω από 700.00 εμβόλια και θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί σε πρώτη φάση.

Εξέφρασε τη χαρά του για την αλληλεγγύη, καθώς - μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -  αγοράζουμε τα εμβόλιά μας από εταιρείες, οι οποίες είναι πιο μπροστά στο χρόνο και μένει να αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα εμβόλιά τους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ο υπουργός τόνισε πως ακολουθούν και άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει προσύμφωνο. Είναι κοντά στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε ο αριθμός των εμβολίων να καλύψει όλους τους συμπολίτες μας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Και φυσικά - όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός - θα καλύπτεται 100% από το ελληνικό Δημόσιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα