Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε, στην ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στοιχεία δείχνουν τάση υποχώρησης κάτω από 200 κρούσματα την ημέρα, αλλά συνοδεύονται από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Απέδωσε το φαινόμενο στο ότι η σημερινή εικόνα αφορά το διάστημα πριν από 7 με 10 μέρες, ενώ υπάρχει και αυξημένη επίπτωση στους ηλικιωμένους.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως υποχώρηση κρουσμάτων και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, σχολιάζοντας πως πρόκειται για μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Για το προφίλ ασφάλειας της μάσκας είπε πως είναι θετικό. Τη χαρακτήρισε ως μία "μικρή θυσία" για την προστασία των ανθρώπων.

Για τις θεραπείες, τόνισε πως υπάρχει παγκόσμια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα, όπως γιατί κάποιοι διατηρούν αντισώματα για περισσότερο χρόνο ή γιατί ορισμένοι εκδηλώνουν πιο ήπια συμπτώματα.

Αναφερόμενος στη Μόρια, είπε πως από τους 1.100 ωφελούμενους, οι 35 βγήκαν θετικοί στον ιό.

Σχολεία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας από τον ιό στο σχολείο, σημειώνοντας πως όσα παιδιά δεν φορούν μάσκα θα βγαίνουν από την τάξη.

Ανακοίνωσε πως από τους 11.524 ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στην Ελλάδα, 3.978 είναι ενεργά κρούσματα και 1.395 αναρρώνουν στο σπίτι.

Παρούσα στην ενημέρωση ήταν και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία παρουσίασε μέτρα προστασίας στις δομές Ψυχικής Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού, είπε πως υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερη κάλυψη, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως πέρυσι κυκλοφόρησαν 3,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ενώ φέτος υπάρχουν δεσμεύσεις για 4 εκατομμύρια.

Διαγνωστικό

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Μαγιορκίνης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση για το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και τη σχέση του με τον καθηγητή.

Ο υφυπουργός είπε πως δείγματα στέλνονταν στο εν λόγω εργαστήριο και σχολίασε πως ακόμη και σε ενδεχόμενο επίταξης, η Πολιτεία πρέπει να αποζημιώνει για τις υπηρεσίες που λαμβάνει.

Ο καθηγητής τόνισε πως ήταν εξωτερικός συνεργάτης στο διαγνωστικό κέντρο και παραιτήθηκε όταν ορίστηκε εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορωνοϊό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε