Τους τέσσερις άξονες, στους οποίους θα βασιστεί η προστασία των νοσηλευόμενων στις μονάδες Ψυχικής Υγείας, ανακοίνωσε την Τρίτη η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η κ. Ράπτη τόνισε πως η προστασία της ζωής αυτών των ανθρώπων βρίσκεται καθημερινά στα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι τους φροντίζουν και των υπευθύνων που μεριμνούν για αυτές τις δομές:

"Με αυτές τις οφειλόμενες ευχαριστίες προς αυτούς τους ανθρώπους των δομών, τούς λέω ότι είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σας ακριβώς για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σας στηρίξουμε", είπε η υφυπουργός, ανακοινώνοντας τα παρακάτω:

1ος άξονας

Αφορά τα κέντρα ημέρας, στις κινητές μονάδες, στα κέντρα ψυχικής υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των ψυχιατρικών τμημάτων.

Προβλέπεται αναστολή πραγματοποίησης των δια ζώσης ομαδικών δραστηριοτήτων, καθώς και όλων των εξωτερικών δράσεων.

Πραγματοποίηση δια ζώσης των ατομικών θεραπευτικών δράσεων για τους εξυπηρετούμενους των μονάδων αυτών, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής.

Πραγματοποίηση δια ζώσης ατομικών υποστηρικτικών θεραπειών μέσω της γραμμής 10306.

Αξιοποίηση των διαύλων επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω skype, messenger, viber  και κινητών τηλεφώνων, με προτεραιότητα να εξυπηρετούνται αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Λειτουργία εξ’ αποστάσεως διαδικτυακών ομάδων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών, που αφορά ειδικά στους ενοίκους των στεγαστικών δομών και τους εξυπηρετούμενους αυτούς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Στελέχωση σε 24ωρη βάση των βαρδιών της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, για όλους τους πολίτες που πλήττονται από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού.

Υποχρεωτική και καθολική χρήση μάσκας από τους εργαζομένους και τους εξυπηρετούμενους των εν λόγω Μονάδων Ψυχικής Υγείας, τόσο κατά την προσέλευση και την παραμονή στους χώρους πραγματοποίησης των συνεδριών, όσο και των δράσεων.

2ος άξονας

Αφορά τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Προβλέπεται μέριμνα απολύμανσης των χώρων αυτών, σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Πραγματοποίηση δωρεάν  υποχρεωτικού μοριακού ελέγχου στους εργαζομένους όλων των στεγαστικών δομών. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος αυτός αφορά και στους εργαζομένους των κλινικών μελών της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος.

Απαγόρευση επισκέψεων κοινωνικού χαρακτήρα, εκτός από εξαιρέσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Εξασφάλιση ειδικού χώρου απομόνωσης σε περίπτωση κρούσματος και προετοιμασία ενός ειδικού χώρου καραντίνας ενοίκων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτα κρούσματα εντός των οικοτροφείων.

Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με τρίμηνη σύμβαση.

Διατήρηση της ατομικής εξόδου των νοσηλευομένων, στο μέτρο του δυνατού, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων της προφύλαξης.

Σε κάθε περίπτωση υπόνοιας νόσησης, πρώτα γίνεται αξιολόγηση από τον ιατρό της μονάδας και στη συνέχεια επικοινωνία για αναφορά στον ΕΟΔΥ και ανάλογα με τις κατευθύνσεις που αυτοί θα λάβουν, θα ακολουθήσει επικοινωνία με το ΕΚΑΒ για διακομιδή σε νοσοκομείο.

3ος άξονας

Αφορά τα ψυχιατρικά τμήματα γενικών Νοσοκομείων, καθώς και τις ενδονοσοκομειακές μονάδες των ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Υπάρχει μέριμνα για την ύπαρξη διαθέσιμου ειδικού θαλάμου διαχείρισης των περιστατικών εκείνων που χρήζουν απομόνωσης καραντίνας, για τις περιπτώσεις του επείγοντος νεοεισαγόμενου οξέος περιστατικού, 24 ώρες πριν βγει η απάντηση του, τακτική αξιολόγηση της αναγκαιότητας της συνέχισης της ακούσιας νοσηλείας. 

Διευκόλυνση της επικοινωνίας των νοσηλευόμενων μέσω των κινητών τηλεφώνων, αλλά και βίντεο συνομιλίας με τα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, καθώς και πρόσβαση στο Internet.

4ος άξονας

Αφορά στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης (ΚοιΣΠΕ), όπου προβλέπεται η μέριμνα και πάλι βεβαίως για την απολύμανση των χώρων αυτών, η λειτουργία διαύλων επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης αλλά και κινητών τηλεφώνων και από το επιστημονικό προσωπικό των ΚοιΣΠΕ.

Προβλέπονται αυξημένα προληπτικά μέτρα της ατομικής υγιεινής του προσωπικού και, εάν κριθεί αναγκαίο, θα δύναται ο ΚοιΣΠΕ να προβεί στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού για χρονικό διάστημα έως 4 μηνών για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν κενά σε αυτές τις αυξημένες ανάγκες.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα