Η έγκαιρη έναρξη αγωγής κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας των ασθενών, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα τουλάχιστον διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας λόγω της σχέσης της με την αρτηριοσκλήρυνση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα βρετανική έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της έγκαιρης αγωγής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και της βελτίωσης της αρτηριοσκλήρυνσης.

O Sven Plein, δήλωσε ότι ακόμα και στα αρχικά στάδια της νόσου υπάρχει αυξημένη αγγειακή δυσκαμψία σε ανθρώπους χωρίς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο όπως υπέρτατη, κάπνισμα και υψηλή χοληστερόλη.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης έναρξης της αγωγής για να μειωθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Η έρευνα περιέλαβε 82 rασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και χωρίς καρδιακά προβλήματα που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία που αποκάλυψε ότι είχαν αγγειακή δυσκαμψία (στην αορτή) σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ασθενείς επίσης εμφάνιζαν ουλές στην καρδιά και αλλαγές στα τοιχώματα του αριστερού κόλπου  υποδεικνύοντας ότι τα καρδιακά προβλήματα άρχισαν πριν τη διάγνωση αρθρίτιδας.

Μετά την απεικονιστική εξέταση της καρδιάς συνταγογραφήθηκαν στους ασθενείς φάρμακα κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ένα χρόνο αργότερα, 71 ασθενείς υποβλήθηκαν και πάλι στην εξέταση η οποία έδειξε βελτίωση της αγγειακής δυσκαμψίας της αορτής.

Η αγωγή βελτίωσε την αγγειακή δυσκαμψία άσχετα από το  πώς ανταποκρίθηκε ο ασθενής στα φάρμακα κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Annals of the Rheumatic Diseases.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;