Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να προβαίνουν σε υπερφαγία κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με άλλους.

Πιο συχνά, είναι νέοι ενήλικες που αντιμετώπιζαν κοινωνικό στίγμα για το ότι είναι υπέρβαροι, πριν την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η ομάδα είχε υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης, στρες και κατανάλωσης φαγητού ως μηχανισμό αντιμετώπισης, καθώς και συμπεριφορές υπερφαγίας σε σύγκριση με αυτούς που δεν αντιμετώπιζαν στίγμα πριν την πανδημία.

Ο κίνδυνος υπερφαγίας ήταν σχεδόν τριπλάσιος σε όσους βίωναν κακή συμπεριφορά λόγω των κιλών τους σε σύγκριση με όσους δεν  βίωναν.

Η έρευνα περιέλαβε 600 ανθρώπους που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια.

Η Rebecca Puhl, του  University of Connecticut, δήλωσε ότι η κατανόηση του αν το στίγμα για τα κιλά αυξάνει τον κίνδυνο προκλήσεων στην υγεία κατά την πανδημία αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μηνυμάτων υγείας, αποκρίσεων και  στήριξη σε εξάρσεις της covid-19 και παρόμοιες επείγουσες καταστάσεις υγείας.

H ερευνήτρια πρόσθεσε, ότι με επιπλέον εξάρσεις και περισσότερα περιστατικά COVID-19 να αναμένονται τους επόμενους μήνες, είναι σημαντικό να στηριχτούν άνθρωποι που μπορεί να είναι ευάλωτοι σε χειρότερη υγεία και συμπεριφορές που επιδεινώνουν τον κίνδυνό τους σε καιρούς πανδημίας.

Τα στοιχεία ίσχυαν για άντρες και γυναίκες, άσχετα από το βάρος τους, κατά τους αρχικούς περιορισμούς παραμονής στο σπίτι και μετά την άρση τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]