Η έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη, καθώς η νόσος COVID-19 εξακολουθεί να απαιτεί ορισμένους περιορισμούς και την ετοιμότητα των τοπικών αρχών να αντιδράσουν σε περίπτωση εκδήλωσης εστιών.

Η δέσμευση της ΕΕ συνίσταται να εξασφαλίσει στους μαθητές ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή. Για τον λόγο αυτό το "Ενημερωτικό δελτίο της ΕΕ για την Υγεία" ρώτησε σχετικά τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Επιτροπής, κ. John F. Ryan, αναφορικά  με διάφορες δραστηριότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία στην αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους: Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας, το πρόγραμμα για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

 Ακολουθεί η μίνι συνέντευξη:

Με ποιον τρόπο το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2020 ωφελεί τα παιδιά;

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2020 ωφελεί τα παιδιά καθώς επιβραβεύει και διαδίδει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία και την ενίσχυση της υγείας τους με δύο διαφορετικούς τρόπους — προωθώντας υγιεινούς τρόπους ζωής και προωθώντας τον εμβολιασμό για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών. Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών, και το Βραβείο Υγείας συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην ενθάρρυνση μεγαλύτερης συμμετοχής.

Επιπλέον, τα σχολεία είναι επιλέξιμα να διαγωνιστούν και για τα δύο αυτά βραβεία, τα οποία προσφέρουν γενναιόδωρα έπαθλα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους για την προαγωγή της καλής υγείας. Στην κατηγορία που αφορά τον υγιεινό τρόπο ζωής έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι πόλεις, ενώ η συμμετοχή στην κατηγορία του εμβολιασμού είναι ανοικτή σε ΜΚΟ και νηπιαγωγεία καθώς και σε σχολεία. Υπάρχει ακόμη χρόνος για συμμετοχή — η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2020.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας ευαισθητοποιεί επίσης σχετικά με τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι πόλεις και οι ΜΚΟ στην προώθηση της δημόσιας υγείας, και οι πρωτοβουλίες που θα υποβληθούν για το βραβείο θα προβληθούν ως ορθές πρακτικές που μπορούν να προσαρμοστούν για να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις ή να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Τι είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών;

Η ΕΕ επενδύει 250 εκατ. ευρώ σε κάθε σχολικό έτος έως το 2023 για την πρωτοβουλία αυτή που διανέμει δωρεάν φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα και ορισμένα γαλακτοκομικά σε μαθητές σχολείων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί επίσης εξωσχολικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως εκδρομές σε τοπικά αγροκτήματα, σχολικοί κήποι, εργαστήρια μαγειρικής, θεματικές ημέρες και αγώνες.

Είναι πιθανότερο τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες όταν δουν από πού προέρχονται τα τρόφιμα και μάθουν πώς να προετοιμάζουν και να απολαμβάνουν υγιεινά γεύματα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό που πρέπει να διδαχθούν, στο σχολείο και στο σπίτι. Η υγιεινή διατροφή — και η επαρκής σωματική άσκηση — συγκαταλέγονται στους 12 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, όπως περιγράφεται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα για τον Καρκίνο.

Θα πραγματοποιηθεί φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού;

Η 6η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, παρά τις δυσκολίες λόγω της νόσου Covid-19. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενθαρρυνθεί η σωματική άσκηση, διότι η πανδημία έχει επηρεάσει τη συναισθηματική και κοινωνική ευεξία των παιδιών, και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή του άγχους και της κατάθλιψης αλλά και να βοηθήσει τους μαθητές να διατηρηθούν σε καλή σωματική κατάσταση.

Φέτος, τα σχολεία καλούνται να δείξουν τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους, προγραμματίζοντας εκδηλώσεις μέσω ή εκτός διαδικτύου, ή ένα μείγμα και των δύο, κατά συμμόρφωση με τις εθνικές και τοπικές οδηγίες. Οι διαδικτυακές συνεδρίες φυσικής αγωγής θα μεταδοθούν σε όλη την Ευρώπη και τα σχολεία μπορούν επίσης να τηλεφορτώσουν τα βίντεό τους στον επίσημο ιστότοπο (βλ. την εργαλειοθήκη και το εγχειρίδιο επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στο διαδίκτυο).

Πληροφορίες για την ευρωπαική Ημέρα σχολικού Αθλητισμού

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + της Επιτροπής και αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού # BeActive. Πέρυσι 9 000 σχολεία σε 44 χώρες βοήθησαν 3 εκατομμύρια παιδιά να ασκηθούν εκείνη την ημέρα για δύο ώρες συνολικά. Ελπίζουμε όμως ότι η παρότρυνση των παιδιών να ασκούνται περισσότερο δεν θα θεωρείται ετήσια πρόκληση, αλλά καθημερινός στόχος.

Πηγές:
Ενημερωτικό δελτίο Υγεία-ΕΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα