Για ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, έκανε λόγο την Παρασκευή ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής εκτίμησε πως η εικόνα αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με εκείνη των προηγούμενων ημερών, στοιχείο που δείχνει πως ο ιός είναι απρόβλεπτος. Έδωσε έμφαση στις συρροές και στις υπερμεταδόσεις.

Στο μέτωπο των εμβολίων, είπε πως το συμβάν με το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν οδήγησε σε διακοπή της μελέτης, αλλά στη διακοπή εμβολιασμών.

Ούτε ο γιατρός δεν γνωρίζει εάν ο ασθενής που εμφάνισε την απεπιθύμητη ενέργεια έχει λάβει το εμβόλιο ή το πλασματικό εμβόλιο (placebo).

Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και όλα εξαρτώνται από την ανεξάρτητη επιτροπή.

Στη σημερινή ενημέρωση παρέστησαν, εκτός του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, τη Δευτέρα και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Πάρο και στην Αντίπαρο και τα νησιά βγαίνουν από το περιοριστικό καθεστώς.

Για τις άλλες περιοχές που βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα, το καθεστώς παρατείνεται και θα αξιολογείται συνεχώς η κατάσταση.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προμηθεύεται 200.000 τεστ "γρήγορων" αντιγονικών τεστ.

Σχολεία

Για τα σχολεία, επισήμανε πως υπάρχει ειδική υπηρεσία στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 213.1510984 - 213.1510985 και 213.1510986.

Η κ. Παπαευαγγέλου παρουσίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και ανέφερε πως σε κάθε σχολική μονάδα υπάρχει μία ομάδα που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης θεμάτων που σχετίζονται με CoViD-19.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι υπάρχει περιστατικό λοίμωξης σε ιδιωτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής και πως θα ληφθούν τα μέτρα που θα κρίνει ο ΕΟΔΥ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις