Σοβαρές ελλείψεις, ακόμη και σε νοσοκομεία περιοχών όπου ο κορωνοϊός έχει μεγάλη διασπορά, καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία Γιαννιτσών, Έδεσσας, Κιλκίς και Γουμένισσας δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή. Στέλνουν τα δείγματα στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη ή στον ιδιωτικό τομέα με μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων.

Δεν προγραμματίστηκαν  προληπτικά τεστ σε όλο το προσωπικό παρά μόνο σε όσους επιστρέφουν  από άδεια. Με τη διασπορά που υπάρχει μπορεί να κολλήσουν στο ρεπό τους ή μετά τη δουλειά τους.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς τον ιματισμό που φοράει το προσωπικό (μπλούζες, παντελόνια) εξακολουθεί ακόμη και τώρα με τέτοια διασπορά του ιού να τον πλένουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους παρά τις καταγγελίες. Τον κίνδυνο  διασποράς του ιού τον έχει  επισημάνει η επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου χωρίς να ληφθεί υπόψη.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, για να γλυτώσει χρήματα, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν συμπεριέλαβε στην ανάθεση της πλύσης του ιματισμού του νοσοκομείου σε  ιδιωτική εταιρεία και τον ιματισμό του προσωπικού.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το  εξεταστήριο σε ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού βρίσκεται στο διάδρομο της εξόδου κινδύνου, αφήνοντας το κτίριο χωρίς έξοδο κινδύνου.

Θετικοί

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο νοσοκομείο Γιαννιτσών έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό 6 μέλη του προσωπικού. Πρόκειται για έναν γιατρό και 5 άλλους εργαζόμενους.

Έχουν ληφθεί δείγματα από μεγάλο αριθμό προσωπικού και πιθανολογείται μεγαλύτερη διασπορά.

Στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" Πατρών υπήρξε μία περίπτωση νοσηλεύτριας, η οποία νόσησε από κορωνοϊό.

Εργάζεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Επέστρεψε από τα  ρεπό της και εργάστηκε δυο μέρες. Εμφάνισε συμπτώματα έγινε τεστ  και χθες βγήκε θετική στον ιό.

Η διοίκηση δεν έκλεισε τα ΤΕΠ, δεν έγινε απολύμανση και συνέχισαν να τίθενται σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό. Όταν διαμαρτυρήθηκεν οι εργαζόμενοι, έγινε αργά το βράδυ απολύμανση και οι ασθενείς παραμένουν στη βραχεία που βρίσκεται στο χώρο του ΤΕΠ.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως τις 40 τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί θετικοί στο ιό 157 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 105 ασυμπτωματικοί.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί μηνιαία τεστ σε όλο το προσωπικό, βελτίωση των μέσων ατομικής προστασίας, επταήμερη καραντίνα και τεστ.