Μακριά από κάθε λογική τήρησης μέτρων για τον κορωνοϊό, βρίσκονται οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων.

Ο ένας ασθενής νοσηλεύεται δίπλα στον άλλον, με τα ράντζα να κατακλύζουν τους διαδρόμους. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι φωτογραφίες από το Θριάσιο νοσοκομείο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν από την Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Οι γιατροί σημειώνουν πως, με εξαίρεση την αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και την απαγόρευση του επισκεπτηρίου, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για τις ψυχιατρικές κλινικές, στις οποίες σταθερά νοσηλεύεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από τον προβλεπόμενο.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα ράντζα που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους των κλινικών μετά από κάθε γενική εφημερία. 

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πως δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την ανάπτυξη και τη στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές μονάδες, Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων), ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

Δεν έχει, επίσης, ληφθεί κανένα μέτρο για την ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα), ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λιμνάζουν στα τμήματα οξέων περιστατικών.

"Έξι μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση και το υπουργείο 'αντιλήφθηκαν' επιτέλους την αναγκαιότητα να γίνονται τεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στις ψυχιατρικές κλινικές, αυτό  δηλαδή που από την πρώτη στιγμή ζητούσε η Ομοσπονδία και συστήνανε οι νοσοκομειακές επιτροπές λοιμώξεων", σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, για να συμπληρώσουν:

"Έξι μήνες μετά, η κυβέρνηση και το υπουργείο αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα για την ύπαρξη ειδικών θαλάμων στους οποίους θα νοσηλεύονται τα νεοεισερχόμενα περιστατικά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ. Μόνο που καμία σχετική ενέργεια από την κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχει γίνει για την εξεύρεση χώρων και τη διαμόρφωση αυτών των θαλάμων. Μάλιστα στη σχετική οδηγία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι αντίστοιχοι θάλαμοι".

Θριάσιο

Απο την ΟΕΝΓΕ επισημαίνεται ότι το παράδειγμα της γενικής εφημερίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου την περασμένη Παρασκευή, που κάθε άλλο παρά η εξαίρεση στον κανόνα είναι, αποκαλύπτει το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας. Την επόμενη μέρα της εφημερίας ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ήταν 30, σε μία κλινική δυναμικότητας 19 κλινών.

Όλοι οι ασθενείς που έκαναν εισαγωγή (συνολικά 10) υποβλήθηκαν σε τεστ. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι για την παραμονή των νεοεισερχόμενων ασθενών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, (2-3 μέρες), δεσμεύτηκαν 4 από τους 10 θαλάμους που διαθέτει η κλινική, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ασθενείς να νοσηλεύονται στους διαδρόμους της κλινικής που πλημμύρισε με ράντζα.

Ένας τετράκλινος θάλαμος μετατράπηκε σε εξάκλινο και οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να παίξουν τέτρις για να χωρέσουν 6 κρεβάτια. Ούτε λόγος για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των κρεβατιών. Ο χώρος δε διαστέλλεται με την αυταπάρνηση των εργαζομένων!

Ένας μάλιστα από τους ασθενείς, ένας έφηβος 17 χρονών, ο οποίος θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε δομή για εφήβους, διακομίστηκε από δομή φιλοξενίας ανηλίκων που είναι σε καραντίνα από τις 2/9. Τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η Πολιτική Προστασία δήλωσαν αναρμόδιοι όταν ρωτήθηκαν για το πρωτόκολλο διαχείρισης φιλοξενούμενων σε δομή που είναι σε καραντίνα και χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο για άλλες αιτίες και όχι για λοίμωξη από Covid-19.

Αιτήματα

ΟΙ γιατροί ζητούν:

Άμεσα να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το σύνολο των υπαρχουσών ψυχιατρικών κλινικών. Να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι ψυχιατρικές κλινικές που υπολειτουργούν ώστε να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών.

Να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση και να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές του Λεκανοπεδίου (Αττικό και Αιγινήτειο). Είναι απαράδεκτο την ώρα που οι ψυχιατρικές κλινικές του λεκανοπεδίου είναι πλημμυρισμένες με ράντζα να υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των ακούσιων περιστατικών που νοσηλεύονται στις Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές.

Με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης να υπάρξει σχέδιο και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός ξεχωριστών ειδικών θαλάμων με το αναγκαίο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που θα αναλαμβάνει αποκλειστικά την παρακολούθηση και τη νοσηλεία των νεοεισερχόμενων ασθενών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ. Να εξασφαλιστούν ξεχωριστοί ειδικοί θάλαμοι για την νοσηλεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.

Ανάπτυξη και στελέχωση ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν ολοκληρωμένου δικτύου δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και του αναγκαίου αριθμού δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα).

Επίταξη και ένταξη στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας των ψυχιατρικών δομών του ιδιωτικού τομέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο