Τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική, ανακοίνωσαν την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του επίκουρου καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στα μέτρα, που ισχύουν από αύριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Στις συναυλίες θα υπάρχει πληρότητα 50%, ενώ αναστέλλεται για 14 μέρες η λειτουργία καταστημάτων με ζωντανή μουσική.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε θέατρα και κινηματογράφους (πληρότητα 50%).
  • Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με το 50% των παραγωγών, με υποχρεωτική τη μάσκα και με τους πάγκους σε απόσταση 3 μέτρων
  • Το ωράριο των καταστημάτων στο λιανεμπόριο θα ξεκινά στις 10 το πρωί, με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, φούρνους και καταστήματα τροφίμων.
  • Ο μέγιστος αριθμός στους χώρους εστίασης θα είναι 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Γίνεται υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας και στους εξωτερικούς χώρους (συναθροίσεις, πλατείες και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η φυσική απόσταση).

Επιτροπή

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για ανησυχητικές τάσεις στην Αττική, οι οποίες προκαλούν πίεση στο σύστημα Υγείας, καθώς το 60% των ΜΕΘ έχουν καταληφθεί στην Αττική από ασθενείς με CoViD-19.

Επικαλούμενος και άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, σημείωσε πως τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, από την αρχή της επιδημίας, καταγράφηκαν στη χώρα μας 13.240 κρούσματα εκ των οποίων 4.089 είναι ενεργά.

Τα 1.093 έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου, σε 491.980 ελέγχους, σε σύνολο 3,8 εκατομμυρίων εισερχομένων.

Για την Αττική, είπε πως η επίπτωση είναι 3 ανά 100.000, αριθμός ο οποίος δείχνει μέτριο κίνδυνο. Κρίθηκε, όμως, αναγκαία η λήψη μέτρων, καθώς η ιχνηλάτηση έδειξε πολλές επαφές και έντονη κινητικότητα στον πληθυσμό.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως στόχος είναι να αυξηθούν οι ΜΕΘ για CoViD-19. Σε αυτή τη φάση - είπε - είναι διαθέσιμες 200, ενώ στην πρώτη φάση της επιδημίας υπήρχαν 400, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν όταν χρειαστεί. 

Αναμενόμενες

Η λήψη έκτακτων μέτρων για την Αττική κρίθηκε ως αναγκαία και έγινε χθες γνωστή, έπειτα από σχετικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Εισήγηση για το θέμα είχε ζητήσει και ο Πρωθυπουργός και για τον σκοπό αυτό έγινε χθες το απόγευμα έκτακτη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Όπως έχει γίνει γνωστό από την Πολιτική Προστασία, περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο είναι οι Δήμοι Αθήνας και Πειραιά.

Η Αττική, ως σύνολο, εμφάνισε μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα τον Αύγουστο και κυρίως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):

  • Από τις 5.730 νέες λοιμώξεις που καταγράφηκαν τον Αύγουστο στη χώρα μας, οι 1.992 αφορούσαν την Αττική (37,4%).
  • Από τις 3.206 που έχουν καταγραφεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι 1.614 αφορούν την Αττική (50,3%).
  • Τα 2.026 κρούσματα της Αττικής είναι ενεργά.

Ο έλεγχος της διασποράς του ιού στο Λεκανοπέδιο αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τους ειδικούς, μαζί με τη λειτουργία των σχολείων.