Τον εφιάλτη της Ιταλίας, όπου οι γιατροί καλούνταν να επιλέξουν ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν και ποιοι όχι, κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, θυμίζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Οι γιατροί τονίζουν πως, όλες τις τελευταίες μέρες, παρατηρείται μια συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από COVID-19 πνευμονία, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η καθημερινή αύξηση κυμαίνεται από 2 έως 8 ασθενείς.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ τονίζει πως είναι αυτονόητο να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε "κρίση Εντατικής Θεραπείας", εξέλιξη που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη.

"Είναι τραγικό, τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage 'δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60', ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ", επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καταγγέλλοντας τα εξής:

"Στις 24 Μαρτίου, στη μία και μοναδική (διαδικτυακή) συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που αφορούσαν την ανάπτυξη πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά), με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Μαζί με άλλα αιτήματα που αφορούσαν συνολικά την πρόληψη - ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την νοσοκομειακή περίθαλψη.

Δυστυχώς αυτές οι προτάσεις μας ουδέποτε εισακούστηκαν ή υλοποιήθηκαν. Αντί γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέκοψε την επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ και αναλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, διαψεύσεις, εξαγγελίες".

 

Επιστολή

Από την ΟΕΝΓΕ επισημαίνεται πως τα αιτήματα για νέες συναντήσεις δεν απαντήθηκαν, ενώ δεν απαντήθηκε ούτε η ανοικτή επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο οι γιατροί ζητούσαν συνάντηση:

"Αν και η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι πως 'οι επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση νομοθετεί',  φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι επιστήμονες και για αυτό, όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις τους, αλλά ούτε καν δέχεται να τις ακούσει", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Οι γιατροί εκφράζουν την ανησυχία τους, τονίζοντας πως η πραγματικότητα "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου", σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας:

"Ζητάμε, άλλη μια φορά, να εισακουστούν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν είναι αργά. Ζητάμε για άλλη μια φορά συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με τον Πρωθυπουργό", υπογραμμίζουν.