Λίγα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την εξέλιξη του προχωρημένου καρκίνου παχέος εντέρου, αναφέρει νέα έρευνα.

Από τους 1.200 ασθενείς στην έρευνα, όσοι έπιναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια καφέ σε καθημερινή βάση είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε διάστημα 13 ετών.

Ο Christopher Mackintosh, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία για μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, που έπιναν καφέ, είχαν μακρύτερη περίοδο πριν την εξέλιξη του όγκου και τον θάνατο.

Οι ερευνητές τελικά ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο καφέ κατανάλωναν οι ασθενείς τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος.

Ασθενείς που κατανάλωναν έως ένα φλιτζάνι την ημέρα έτειναν να ζουν 30 μήνες μετά τη διάγνωση.

Όσοι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καθημερινά επέζησαν 32 μήνες. Όσοι κατανάλωναν 4 ή περισσότερο φλιτζάνια είδαν την επιβίωση να αυξάνεται μέχρι 39 μήνες.

Οσοι έπιναν μεταξύ 2-3 φλιτζανιών την ημέρα είδαν επιδείνωση της κατάστασης πιο αργά σε σχέση με όσους έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο. Η εξέλιξη της νόσου επιβραδύνθηκε ακόμα και σε ασθενείς που έπιναν ως ρουτίνα τουλάχιστον 4 φλιτζάνια σε καθημερινή βάση.

Το προστατευτικό όφελος ίσχυε άσχετα από το αν οι ασθενείς έπιναν καφέ με καφεΐνη ή χωρίς.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή. Ο ερευνητής προειδοποιεί τους ασθενείς να μην αυξήσουν σημαντικά την κατανάλωση καφέ λόγω της παρούσας έρευνας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Oncology.

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα