"Εντολή" να οδηγούνται στο Αυτόφωρο τα μέλη του "κινήματος κατά της μάσκας", ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του διαδικτύου καθώς διαπράττουν το αδίκημα της "διέγερσης σε ανυπακοή" δίνει μέσω εγκυκλίου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιότας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, απευθυνόμενος προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας επισημαίνει στην εγκύκλιό του ότι κατά των παραβατών επαπειλείται ποινή "φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή".

Ο κ. Πλιώτας, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 επισημαίνει ότι "οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ".

Μάλιστα, σημειώνει, ότι η προανάκριση θα διεξαχθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ακόμη, ο κ. Πλιώτας επισημαίνει την "ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων Πρωτοδικών της Επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες".

Ειδική αναφορά γίνεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη χρήση της μάσκας στους μαθητές, υπογραμμίζοντας: "Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι "κανόνες αποστασιοποίησης" που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.)".

Πηγές: Euro2day