Ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψή τους βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19, και μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι δύνανται να εμποδίσουν τον ιο να είναι λοιμογόνος και να τον σταματήσουν έγκαιρα.

Οι ερευνητές του University of Bristol δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό Science, και θεωρούν σημαντική την έρευνά τους. Χρησιμοποιούν ισχυρά μικροσκόπια που παγώνουν τον ιό και τους επιτρέπουν να τον κοιτούν σε μικροσκοπικές λεπτομέρειες.

Ανακάλυψαν, ότι θαμμένο βαθιά στις ακίδες που η πρωτεΐνη του SARS CoV-2 χρησιμοποιεί για να εισβάλλει στον οργανισμό, βρίσκεται ένα μόριο- το λινολεϊκό οξύ.

Αυτό το λιπαρό οξύ χρησιμοποιεί ο ιός για να προσδεθεί και να εξαπλωθεί. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική από την ερευνητική ομάδα,επειδή σημαίνει ότι υπάρχει τώρα τρόπος να διαταραχτεί αυτό το λιπαρό οξύ και πιθανόν να γίνει μη λοιμογόνος ο ιός.

Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να σημαίνει καλύτερες αγωγές με χρήση λινολεϊκού οξέος.

Ο οργανισμός δεν το παράγει με φυσικό τρόπο αλλά το παίρνει από τη διατροφή και είναι απαραίτητο για τηνυγεία των πνευμόνων.

 Έτσι, το λινολειϊό οξύ, μόριο που βρίσκεται στο κέντρο αυτών των λειτουργιών παρεκτρέπεται σε ασθενείς με  covid-19, με φοβερές συνέπειες.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ο ιός που προκαλεί αυτό το χάος, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, ‘’αρπάζει και κρατιέται από αυτό το μόριο’’-αφοπλίζοντας τον οργανισμό.

Η ανακάλυψη αποτελεί την πρώτη άμεση σχέση μεταξύ λινολεϊκού οξέος, παθολογικών ενδείξεων της COVID-19 και του ιου.

Η καθηγήτρια Schaffitzel δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν παρόμοια ‘’τσέπη’’ σε ρινοϊό και μπόρεσαν να εμποδίσουν τον ιό από το να είναι λοιμογόνος. H ανακάλυψη του λιπαρού οξέος περιγράφεται ως ‘’τσέπη στην οποία μπορούν να εισχωρήσουν φάρμακα΄΄ από τους επιστήμονες- τρόπος να αφοπλίσουν αυτά τον ιό.

Η ομάδα αισιοδοξεί ότι παρόμοια στρατηγική μπορεί να ακολουθηθεί για να αναπτυχθούν αντιικά φάρμακα κατά του ιού SARS CoV-2.

 

Πηγές:
BristolLive

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]