Αν κάποιος τραγουδά σε εσωτερικό χώρο χωρίς να φορά μάσκα, υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τον κορωνοϊό μέσω μικροσκοπικών σωματιδίων (αερολύματα).

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν ερευνητές μελετώντας πρόβα χορωδίας.

Στην Skagit Valley, των ΗΠΑ, ένας άνθρωπος με ήπια συμπτώματα COVID-19 συμμετείχε σε χορωδία με διάρκεια 2,5 ωρών σε κλειστό χώρο, τον Μάρτιο. Τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες στην πρόβα αρρώστησαν και πέθαναν.

Η Shelly Miller, του the University of Colorado Boulder, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει με λεπτομέρεια ότι η μόνη λογική εξήγηση για αυτό το γεγονός υπερμετάδοσης ήταν η μετάδοση από αερολύματα. Ο κοινός αέρας είναι σημαντικός, επειδή μπορεί να εισπνέει κάποιος αυτό που άλλος εκπνέει, ακόμα και αν βρίσκεται μακριά.

Οι τραγουδιστές δεν ακουμπούσαν ό ένας τον άλλο ούτε κοινές επιφάνειες και λίγοι χρησιμοποίησαν την ίδια τουαλέτα με τον άνθρωποι που είχε λοίμωξη. Ωστόσο, δεν φορούσαν μάσκες.

Φτωχός εξαερισμός οδήγησε τα αερολύματα και τη ζέστη από τους τραγουδιστές να αναμειχθούν με τον αέρα στο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Jose-Luis Jimenez, η εισπνοή λοιμογόνου αερολύματος από αέρα που μοιράζεται ήταν ο κύριος τρόπος μετάδοσης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση της διάρκειας της πρόβας σε 30 λεπτά θα μπορούσε να είχε περιορίσει το ποσοστό λοίμωξης από 87% σε 12%. Αν είχαν φορεθεί μάσκες, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν θα είχε μειωθεί από 52 σε 5.

Η Miller υπογράμμισε ότι το τραγούδι είναι γνωστό πως απελευθερώνει υψηλή ποσότητα αερολυμάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Indoor Air.

 

Πηγές:
Indoor Air.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna