Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών της Κρήτης έχει προκαλέσει προκήρυξη για 10 θέσεις γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Με την προκήρυξη δεν ζητούνται εξειδικευμένοι εντατικολόγοι, αλλά ανειδίκευτοι γιατροί!

Με ανάρτησή του στο facebook, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου Ανέστης Κιούλπαλης, κάνει λόγο για "εξαιρέσεις" που παρατηρούνται μόνο στην Κρήτη, σε σύγκριση με άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας επισημαίνοντας με έμφαση:

"Ζητούν ανειδίκευτους και χωρίς εμπειρία γιατρούς να στελεχώσουν τις νέες ΜΕΘ εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ανήκουστο"!

Αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του:

"Μια δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλαξε η χθεσινή προκήρυξη για την στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ της δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχου.
Ενώ σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες η προκήρυξη αναφέρει την συνήθη εξειδίκευση εντατικολογίας η κλινική εμπειρία σε ΜΕΘ, η παθολογία, η χειρουργική, η αναισθησιολογία, η καρδιολογία, η πνευμονολογια, η νεφρολογία, στην Κρήτη, για όλα τα νοσοκομεία που προβλέπεται να ενισχυθούν με νέους γιατρούς στις ΜΕΘ, έχει εξαφανιστεί η εντατικολογια, η παθολογία και η αναισθησιολογια.

Δηλαδή, οι εξειδικευμένοι εντατικολόγοι αποκλείονται από την προκήρυξη, όπως και οι αναισθησιολόγοι και οι παθολόγοι που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στις ΜΕΘ. Ζητούν δηλαδη ανειδίκευτους και χωρίς εμπειρία γιατρούς να στελεχώσουν τις νέες ΜΕΘ εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ανήκουστο"!

Ο συντονιστής των μονάδων ΜΕΘ της Κρήτης Δημήτρης Γεωργόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος γιατί η προκήρυξη αποκλείει εξειδικευμένους εντατικολόγους για τη στελέχωση της νέας ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Νιάρχου, ωστόσο η 7ης ΥΠΕ Κρήτης δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του υπογραμμίζοντας ότι οι επίμαχες ειδικότητες (παθολογίας-αναισθησιολογίας) δεν περιλαμβάνονται στην προκήρυξη, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να αποδυναμωθούν ή και να βάλουν λουκέτο άλλες ΜΕΘ σε νοσοκομεία του νησιού.

“Δεν θέλουμε να ενισχύσουμε κάποια τμήματα αποδυναμώνοντας, άλλα, στόχος μας η καθολική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο νησί”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, απαντώντας στην ανάρτηση του κ. Γεωργόπουλου, ο οποίος έγραψε χθες στη σελίδα του στο facebook:

“Σήμερα βγήκε στον “αέρα” η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με σκοπό να στελεχώσουν την καινούργια μονάδα.

Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους Εντατικολόγους επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!.

Εάν συμβεί αυτό ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία (η πλειονότητα των Εντατικολόγων) αποκλείονται ως υποψήφιοι για θέση Εντατικής!

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις Επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλεισθούν ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και γιατρούς με βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία και σημαντική εμπειρία και εκπαίδευση στην Εντατική Ιατρική! Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου.

Η καινούργια ΜΕΘ θα στελεχωθεί αποκλειστικά από ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό. Και θα κληθεί να νοσηλεύσει πολύπλοκα περιστατικά περιλαμβανομένων και ασθενών με COVID-19. Ελεος"!