Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF, υπέγραψαν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας που θα επιταχύνει τις κοινές προσπάθειες στο χώρο της δημόσιας υγείας για την υποστήριξη των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.

Το Πλαίσιο Στρατηγικής Συνεργασίας του ΠΟΥ και της UNICEF, στοχεύει στην ιεράρχηση τεσσάρων στρατηγικών τομέων για άμεση δράση σε όλα τα επίπεδα των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής κάλυψης υγείας μέσω μιας προσέγγισης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη για καλύτερη ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική ευημερία και ανάπτυξη, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τη διατροφή των μητέρων και των παιδιών.

Ψυχική υγεία για νέους και εφήβους

Για να υποστηρίξει την ψυχική υγεία και την ευημερία σε όλο τον κόσμο, ο ΠΟΥ και η UNICEF υπέγραψαν ένα νέο κοινό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία, την ψυχολογική ευημερία και την ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Το 10ετές πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της καλής ψυχικής υγείας, αυξάνοντας την πρόσβαση στη φροντίδα για ψυχικές ασθένειες βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.

Η κατάθλιψη είναι σήμερα μια από τις κύριες αιτίες ασθένειας και αναπηρίας μεταξύ των εφήβων και η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε αυτούς, επομένως οι οργανώσεις ανησυχούν για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

Η Henrietta Fore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 έχει αποκαλύψει τεράστια κενά στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ευεξίας και διατροφής μεταξύ παιδιών και ευάλωτων πληθυσμών. Δεν υπήρξε ποτέ πιο επείγουσα ανάγκη να συνεργαστούμε. Αυτό το νέο πλαίσιο θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας και τροφίμων και να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών σε κάθε χώρα του κόσμου "

«Στην καρδιά της δουλειάς μας με τη UNICEF, βλέπουμε ότι κάθε παιδί όχι μόνο επιβιώνει, αλλά τελικά ευδοκιμεί και μεταμορφώνει τις κοινότητές του και τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. 

Υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια του COVID-19

Σε όλη την πανδημία COVID-19, ο ΠΟΥ και η UNICEF συνεργάζονται για να την σταματήσουν και να διασφαλίσουν ότι κάθε γυναίκα και παιδί έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και των ιατρικών εξετάσεων.

Και οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται επίσης για την εισαγωγή και παράδοση εμβολίων COVID-19 στον πυλώνα εμβολίων της πρωτοβουλίας «Πρόσβαση στα εργαλεία COVID-19 - Accelerator» (ACT-A), μαζί με τους Gavi, CEPI και άλλους παγκόσμιους εταίρους.

 

Πηγές:
Healtheuropa

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας