Επιστήμονες πιστεύουν ότι εντόπισαν εξέταση αίματος που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόβλεψη του ποιοι ασθενείς με Covid-19 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση και να πεθάνουν.
Η εξέταση- Εύρος Κατανομής Ερυθρών- μετρά το εύρος του όγκου και το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η εξέταση συνήθως χρησιμοποιείται για τη συμβολή της στη διάγνωση καταστάσεων όπως αναιμία, καρδιοπάθεια, αιματολογικές διαταραχές και διαβήτη.

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη εξέταση συνδέεται σε μεγάλο βαθιό με τη θνησιμότητα των ασθενών με Covid-19.

Ο Dr Jonathan Carlson, του Γενικού Νοσοκομείου Μασσαχουσέτης, δήλωσε ότι η σχέση εξακολουθούσε να υπάρχει όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις και ορισμένες προϋπαρχουσες νόσοι.

Αναλύθηκαν ιατρικοί φάκελοι 1.641 ενηλίκων που διαγνώστηκαν με Covid-19 και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο της Βοστόνης μεταξύ 4ης Μαρτίου και 28ης Απριλίου.

Οι ερευνητές, στη συνέχεια χρησιμοποίησαν διάφορες εξετάσεις αίματος για να ερευνήσουν περιπλεγμένες αλλαγές στα κυκλοφορούντα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν τιμές πάνω από το φυσιολογικό εύρος είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου μετά τη λοίμωξη με κορωνοιό, σε σύγκριση με νοσηλευόμενους με φυσιολογικές τιμές.

Αύξηση του δείκτη μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συνδέθηκε με ακόμα υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η τακτική παρακολούθηση του δείκτη σε ασθενείς με Covid-19 θα μπορούσε να συμβάλει στη διαπίστωση του αν ανταποκρίνονται στην αγωγή ή αν επιδεινώνεται η κατάστασή τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open.

 

Πηγές:
Jama Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο