Σχέδιο για έκτακτες παρεμβάσεις σε περιοχές με έξαρση διασποράς του κορωνοϊού, όπως η Αττική, επεξεργάζεται η Κυβερνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χθες ότι μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και χωρίς lockdown. Δύο μέρες νωρίτερα, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πως μπορούμε να αντέξουμε και δεύτερο lockdown.

  • Τι ισχύει τελικά; Όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της επιδημίας στην Αττική, η οποία μαίνεται. Ως χρονικός ορίζοντας απόδοσης των μέτρων που έχουν ληφθεί, έχει οριστεί το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
  • Και αν δεν μειωθούν τα κρούσματα; Καλά ενημερωμένες πηγές, ανέφεραν στο Iatronet πως δεν πρέπει να γίνει lockdown σε καμία περίπτωση και πως τώρα απαιτείται σοβαρό σχέδιο.
  • Τι περιλαμβάνει το σχέδιο; Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι μία κλιμάκωση των μέτρων που έχουν ληφθεί σήμερα σε τοπικό επίπεδο.

Πιο πιθανά μέτρα εκιμάται ότι είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, περιορισμοί κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, SMS για μετακινήσεις ατόμων άνω των 65 ετών και ωράριο σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα.

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί ή εφαρμόζονται ήδη (κυρίως) σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ιρλανδία

Μία τέτοια περίπτωση είναι το σχέδιο της Ιρλανδίας. Βασίζεται σε μία κλίμακα 5 παρεμβάσεων, οι οποίες εξαρτώνται από τη διασπορά του ιού.

  • Σε πρώτο επίπεδο, περιορίζεται η συμμετοχή των ατόμων σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, τελετές και αθλητικές εκδηλώσεις. 
  • Σε δεύτερο επίπεδο, τίθεται πιο αυστηροί περιορισμοί συμμετοχής.
  • Στο τρίτο επίπεδο, εντείνονται οι περιορισμοί, προβλέπεται τηλεργασία, κλείνουν μουσεία, γκαλερί, μπαίνουν πρόσθετοι περιορισμοί στα εστιατόρια και αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.
  • Σε τέταρτο επίπεδο, δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις στα σπίτια, μπαίνουν περιοριοσμοί στην αθλητική προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους, τα μπαρ και τα εστιατόρια παρέχουν ποτό και φαγητό μόνο σε πακέτο, τα ταξίδια περιορίζονται μόνον εντός νομού και η πληρότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς περιορίζεται στο 25%.
  • Στο πέμπτο επίπεδο, οι άνθρωποι θα μένουν στο σπίτι, εκτός από την άσκηση εντός πέντε χιλιομέτρων, δεν θα γίνονται συγκεντρώσεις (εκτός από παρακολούθηση κηδειών ή γάμων, με περιορισμούς στη συμμετοχή), αλλά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι ανοιχτά..

Γερμανία

Σχεδιασμοί για το ενδεχόμενο έξαρσης των κρουσμάτων γίνονται και στη Γερμανία.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα υγείας του SPD, Karl Lauterbach, εκφράστηκε υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους: "Θα ήταν επειγόντως απαραίτητο να εισαχθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση", δήλωσε ο Lauterbach στην Rhein-Neckar-Zeitung.

Το να μιλάς δυνατά σε ομάδες αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης σε εξωτερικούς χώρους. "Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους πρέπει να εφαρμοστεί και όχι μόνο στο Μόναχο." Ο πολιτικός του SPD αναμένει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων τον χειμώνα.

"Ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι είκοσι φορές υψηλότερος σε εσωτερικούς από ό, τι σε εξωτερικούς χώρους στο ύπαιθρο", δήλωσε ο Lauterbach. "Αυτό υποδηλώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί επίσης και στη Γερμανία όσο ο καιρός κρυώνει"

Ωστόσο, δεν θεωρεί απαραίτητο ένα δεύτερο lockdown. "Δεν χρειαζόμαστε δεύτερο lockdown", τόνισε ο ειδικός σε θέματα Υγείας των σοσιαλ-δημοκρατών. "Όσο νωρίτερα λάβουμε στοχευμένα μέτρα, τόσο το καλύτερο."

Σωστά

Η πλειονότητα των πολιτών στη Γερμανία  θα μπορούσε να φανταστεί την χρήση υποχρεωτικής μάσκας έξω από καταστήματα και κτίρια.

Σε πρόσφατη έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου YouGov, το 61% δήλωσαν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι "κατάλληλη" ή "μάλλον κατάλληλη", ακόμη και σε δημόσιους χώρους ή στο κέντρο των πόλεων.

Το 30% των ερωτηθέντων θεωρούν το μέτρο αυτό ως "ακατάλληλο", ενώ το 8% δεν έδωσαν καμία απάντηση. Οι ηλικιωμένοι υποστήριξαν έναν τέτοιο περιορισμό πολύ περισσότερο συγκριτικά με τους νεότερους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"