"Μην περιμένουμε εμβόλια αυτό τον χειμώνα. Ο χειμώνας θα βγει με μέτρα Δημόσιας Υγείας".

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει καταρτίσει η επιστημονική επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Ο κ. Παυλάκης οριοθέτησε τη μαζική παραγωγή και διάθεση των πρώτων εμβολίων στην παγκόσμια κοινότητα στα μέσα του 2021.

Ως προς τις κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον από εννέα εταιρίες, ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2020, αλλά για τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2022.

Σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο, κατά τον κ. Παυλάκη, η γενικότερη εικόνα είναι αισιόδοξη, λόγω της πρωτοφανούς συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών που πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές για τη δημιουργία εμβολίων.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι "αν είχαμε κάνει, σε διεθνές επίπεδο, καλύτερη επένδυση για τον SARS-1, θα είμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι με τον  SARS-2".

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αντίδραση απέναντι στον ιό, ανέφερε ότι "ο φόβος μπροστά στο άγνωστο ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα πήγε πολύ καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας".  

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"