Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνεται στο περιοδικό Journal of Clinical and Translational Science, αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι ο μοναδικός και πιο σημαντικός τρόπος για την προστασία της υγείας των ανθρώπων αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 2019-2020, υπήρχαν 39–56 εκατομμύρια περιπτώσεις της νόσου. Υπήρξαν επίσης 18-26 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις για γρίπη και από αυτές 740.000 χρειάστηκαν νοσηλεία. Επιπλέον, η γρίπη μπορεί να έχει προκαλέσει έως και 62.000 θανάτους ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Μελέτες που ερευνούν την πανδημία της γρίπης του 1918 δείχνουν ότι ένα δεύτερο κύμα COVID-19 είναι πιθανό να συμβεί το φθινόπωρο και το χειμώνα . Αυτό θα επικαλύπτονταν με την πιο ενεργή φάση της εποχικής γρίπης.

Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική απόσταση, έχουν μειώσει την εξάπλωση της γρίπης. Το CDC ανέφερε ότι μειώθηκαν κατά 20% σε 2,3% κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρέμειναν σε «ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Καθώς η εποχή της γρίπης συμπίπτει με την πανδημία COVID-19 αυτό το φθινόπωρο, η λήψη εμβολίου γρίπης είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή ενός «twindemic» - της σύγκρουσης δηλαδή της γρίπης και του COVID-19.

Μελέτη Κλινικής Κλίβελαντ

Σε αυτήν την πρόσφατη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Joe Zein χρησιμοποίησε δεδομένα από άτομα που έχουν εγγραφεί στο μητρώο COVID-19 της Cleveland Clinic.

Η ομάδα ανέλυσε περισσότερα από 13.000 άτομα. Οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους που είχαν λάβει εμβόλια γρίπης χωρίς ανοσοενισχυτικά το φθινόπωρο ή το χειμώνα του 2019 (4.138 ασθενείς) με εκείνους που δεν έλαβαν το εμβόλιο (9.082 ασθενείς).

Ένα ανοσοενισχυτικό είναι ένα συστατικό που οι εταιρείες προσθέτουν σε ένα εμβόλιο για να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση. Ωστόσο, τα ανοσοενισχυτικά εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες - όπως οίδημα, πυρετό και πόνο στο σώμα - από τα εμβόλια χωρίς ενισχυτικά.

Τα ευρήματα δεν αποκάλυψαν καμία διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εμβόλια γρίπης χωρίς ενισχυτικά το φθινόπωρο ή το χειμώνα του 2019 και εκείνων που δεν έλαβαν το εμβόλιο. Και οι δύο ομάδες είχαν συγκρίσιμο κίνδυνο για νοσηλεία, εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και θάνατο.

Το επείγον του εμβολιασμού της γρίπης

Οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί πιστεύουν ότι η προσήλωση του πληθυσμού στον εκτεταμένο και έγκαιρο εμβολιασμό για τη γρίπη θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ταυτόχρονης ιογενούς λοίμωξης περισσότερων επιδημιών.

Επιπλέον, η ομάδα μελέτης συμβουλεύει τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, επειδή αυτό μπορεί να αποτρέψει ασθένειες τύπου COVID-19 .

Αν και τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και τον επείγοντα χαρακτήρα του εμβολιασμού της γρίπης, οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ότι πολλά παραμένουν ασαφή τόσο για την παθολογία της νόσου όσο και για το φορτίο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που έχουν ταυτόχρονες λοιμώξεις SARS-CoV-2 και γρίπη.

Πηγές:
Journal of Clinical and Translational Science

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τελετή απονομής βραβείων Αριστείας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ
Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;
Σελίν Ντιόν: "Το αυτοάνοσο νόσημά μου θέλει πολλή δουλειά"