Ισχυρός παράγοντας μετάδοσης του κορωνοϊού είναι οι πυκνές συγκεντρώσεις πολιτών στις πλατείες της Αττικής.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ οι δειγματοληπτικές εξετάσεις δείχνουν υψηλά ποσοστά θετικών δειγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Κυψέλης 1.600 "γρήγορα" τεστ (rapid tests).

Από αυτά, τα 28 βρέθηκαν θετικά στον ιό: αφορούσαν 17 Έλληνες και 11 αλλοδαπούς. Την Κυριακή, μόνον, έγιναν 550 τεστ, από τα οποία προέκυψαν 11 θετικοί (6 Έλληνες, 5 αλλοδαποί). Πρόκειται για 8 άνδρες και 3 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Την πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες λόγω συνωστισμού εξέφρασε τη Δευτέρα ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον Σκάι, ο  καθηγητής ανέφερε πως, όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους, με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. Ένας μπορεί να μολύνει 80 ή 90 ή ακόμα και 100 άτομα. 

Σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. "Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα".

Διασωληνωμένοι

Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί:

"Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα, μία 17χρονη στη Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά με τα μέτρα είπε πως υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων.

Για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, είπε πως πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως. 

Ανέφερε, επίσης, πως από 15 Οκτωβρίου πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να εμβολιάζεται για την γρίπη.  

Μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό και εξετάζονται επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων ατόμων 65 ετών και άνω, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός κυκλοφορίας τη νύχτα

Για το θέμα αναμένεται να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που έχει σήμερα με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου